Kanta-Häme Hämeenlinna

Entistä useampi kantahämäläinen haki kausitöihin mansikkatiloille – Ukrainalaisia ja virolaisia kausityöläisiä pääsi sittenkin Suomeen

Kausi saatiin alkuun kotimaisin voimin, mutta ulkomaan vahvistuksiakin on jo saatu Kanta-Hämeeseen.
Kankaisten marjatilalla on kauden aikana töissä nelisenkymmentä henkeä eri mittaisissa työsuhteissa. Suurin osa työntekijöistä on suomalaisia. Kuvassa isäntä Mika Kämäri. Kuva: Esko Tuovinen
Kankaisten marjatilalla on kauden aikana töissä nelisenkymmentä henkeä eri mittaisissa työsuhteissa. Suurin osa työntekijöistä on suomalaisia. Kuvassa isäntä Mika Kämäri. Kuva: Esko Tuovinen

Ulkomaisten kausityöntekijöiden saatavuus on huolestuttanut tänä keväänä monia suomalaisia marjatiloja. Ehdittiin jo puhua kansallisista talkoista, joilla marjasato pelastettaisiin.

Liekö syynä ollut huoli mansikoiden mätänemisestä, vai se, että työvoimaa oli kesätöiden peruuntumisen takia enemmän tarjolla, mutta tavallista useampi kantahämäläinen haki paikallisille marjatiloille kausitöihin.

Iso-Hiiden kartanolle Janakkalaan tuli kolmannes enemmän työhakemuksia kuin yleensä.

– Emme ole pystyneet rekrytoimaan kaikkia työhön halukkaita, kertoo yrittäjä Tiina Hiidenkari.

Myös Kankaisten tilalle Hämeenlinnaan haki kausitöihin enemmän suomalaisia kuin tavallisesti.

Suomalaisten innokkuus ei ollut turhaa. Suomeen saapunee koronapandemian takia noin puolet vähemmän ulkomaalaisia marjanpoimijoita kuin yleensä.

Polka-lajikkeen mansikka kypsyy jo Kankaisten marjatilalla. Kuva: Esko Tuovinen

Ukrainalaiset pääsivät töihin kuukauden myöhässä

Ainankallion mansikkatilalla Lammilla työskentelee tänä kesänä kahdeksan ukrainalaista mansikanpoimijaa, jotka ovat tilalle tuttuja jo aiemmilta vuosilta.

Ensimmäiset ukrainalaiset pääsivät töihin kesäkuun alussa, kun yleensä he ovat saapuneet kuukautta aiemmin.

– Keväällä pelästytti, että kuinka tässä käy, saavatko kaikki tarvittavat asiakirjat, yrittäjä Aki Pelkonen kertoo.

Toukokuussa tilalla oli istutus- ja kitkentätöissä suomalaisia nuoria työntekijöitä ennen ukrainalaisten pääsyä maahan.

– Siten saimme kauden alkuun kotimaisin voimin, Pelkonen kertoo.

Kankaisten tilalle Hämeenlinnaan on puolestaan tullut kymmenkunta työntekijää Virosta sadonkorjuuseen.

Koronarajoitukset on otettu huomioon siten, että itsepoiminnan maksupisteet on sijoitettu ulos. Näin pyritään välttämään ihmisten pakkautuminen sisätiloihin.

– Ennen maksu on ollut puodissa, mutta se on ollut välillä tosi ruuhkainen, yrittäjä Pirkko Kämäri kertoo.

Kausityöntekijä Janna Sauso kokoaa mansikkalaatikoita Kankaisten marjatilalla. Kuva: Esko Tuovinen

Turvavälit poiminnassa ja kassoilla

Iso-Hiiden kartanolla on tavallisestikin palkattu suurimmaksi osin suomalaisia työntekijöitä. Tilalle oli tarkoitus tulla neljä ukrainalaista kausityöntekijää, mutta heidän tulonsa peruuntui.

– Ukrainalaiset, joiden piti tulla meille, eivät olleet niin kriittisiä, että olisin ruvennut tekemään erityisiä järjestelyjä. Olemme pärjänneet ilman heitäkin, Hiidenkari sanoo.

Tällä hetkellä on palkattuna 25 työntekijää Janakkalasta ja Hämeenlinnasta.

Asiakkaat poimivat tilalla itse suurimman osan sadosta. Ihmisten liikkumista on mietitty etukäteen jotta itsepoiminnassa ja kassoilla saadaan pidettyä turvavälit.

– Olemme varautuneet käsidesillä ja laittaneet pleksejä. Poiminnassa jaamme ihmiset riveille, Hiidenkari kertoo. HÄSA

Päivän lehti

14.8.2020