Kanta-Häme

Envor tekee laivojen ruokatähteistä biokaasua

Forssalaisen ympäristönhuoltoyritys Envor Groupin biojätteen keräyspalvelu on onnistunut vähentämään Viking Linen laivojen biojätteen määrää.

Envor kerää biojätteet Viking Mariellalta ja XPRS:ltä laivojen tullessa Helsingin satamaan ja kuljettaa ne Forssaan hyötykäytettäviksi. Jätteistä tehdään biokaasua.

Biojätteen määrä on Mariellalla ja XPRS:llä vähentynyt vuodessa kolmasosan. Kun laivoilla vuonna 2011 syntyi noin 220 grammaa biojätettä matkustajaa kohti, tuli sitä seuraavana vuonna enää noin 150 grammaa.

– 70 gramman pudotus matkustajaa kohden on merkittävä vähennys, sanoo Viking Linen ympäristökoordinaattori Susanna Airola.

Envor aloitti biojätteen keräyksen XPRS:ltä vuonna 2009 ja Mariellalta seuravana vuonna.

Hävikin määrä on pudonnut, koska laivoilla pystytään erilliskeräyksen ansiosta paremmin seuraamaan biojätemääriä ja puuttumaan syihin.

– Biojätteen eli lähinnä ruokatähteiden vähentämiseksi olemme tehneet töitä jo usean vuoden ajan. Biojäteketju alkaa jo siitä, millaisia buffet-pöydän astiat ovat ja kuinka suuriin paloihin esimerkiksi kala on leikattu. Tavoitteena on, että ihmiset eivät ottaisi liikaa ruokaa lautasilleen, Airola sanoo.

Tiukka aikataulu

Viking Line kerää biojätteet erikseen talteen ja hyötykäytettäviksi myös uudelta Viking Grace -laivalta. Sen biojätteestä Ruotsissa tehdään biokaasua Tukholman joukkoliikenteen busseihin.

XPRS:llä ja Gracella on biojätteiden keräysjärjestelmä. Aluksilla on keittiöissä ja pentterissä imupisteitä, joista ruoka menee jätemyllyn kautta tankkiin, joka taas tyhjennetään imuautolla.

Mariellan keittiössä biojätteet kerätään useisiin 140 litran vetoisiin astioihin, jotka niiden täytyttyä viedään autokannella olevaan kylmähuoneeseen. Envor hakee täydet jäteastiat ja tuo puhtaat tilalle aina laivan tullessa Helsinkiin.

– Laivojen tiukan aikataulun takia toimintamme satamissa on erityisen ripeää. Helsingin liikenne aiheuttaa myös omat haasteensa, mutta kertaakaan eivät ole astiat jääneet hakematta, sanoo Envorin toimitusjohtaja Mika Laine.

Katkaravut menovedeksi

Laine pitää mahdollisena, että Forssassa tuotettu biokaasu nesteytetään ja voidaan hyödyntää Viking Linen laivojen polttoaineena.

– Näin buffet-pöydästä tähteeksi jääneet katkaravut muuttuisivat laivojen polttoaineeksi. Se olisi todellista kierrätystä.

Viking Linella biojätteen keräys on yksi yhtiön ympäristöstrategian osista. Biojätteen käsittelyä ei vielä laivayhtiöiltä vaadita, mutta Viking Line on halunnut olla asiassa etujoukoissa.  

– Biojätteen hyötykäyttö on todella hienoa toimintaa ja toivomme, että pystymme kehittämään erilliskeräystä myös muilla aluksillamme, Susanna Airola sanoo. (HäSa)