Kanta-Häme

Epäilty kavaltaja oli Jukolan koulun rehtori

Jukolan koulun entistä rehtoria epäillään suunnitelmallisesta ja pitkään jatkuneesta kavalluksesta.

Palvelujohtaja Mika Mäkelä vahvistaa epäilyn, jota kaupungin sisäinen tarkastusyksikkö parhaillaan tutkii. Tutkinta pitäisi saada loppuun perjantaina, jolloin kaupunki päättää jatkotoimista.

– Poliisi ei tutki tapausta vielä lainkaan. Teemme tutkintapyynnön, jos osoittautuu, että kysymys on sen mittaluokan asiasta, Mäkelä toteaa.

Hän korostaa, että kyse on vasta epäilystä, mutta ei mistään vahinkotapauksesta.

– Tähän mennessä esille tulleiden seikkojen valossa vaikuttaa siltä, että toiminta on ollut suunnitelmallista. Kyse on ihan merkittävästä asiasta, koska ei työnantaja muuten ryhdy tällaiseen selvitystyöhön ja toimiin.

Epäily otettiin rehtorin kanssa puheeksi 4. joulukuuta, jolloin hänet pidätettiin virastaan. Rehtori irtisanoutui vielä saman vuorokauden sisällä.

Sisustustavaraa koulun piikkiin

Asiasta kertoi ensimmäisenä keskiviikkona ilmestynyt Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset. Lehden saamien tietojen mukaan kavallus on jatkunut vuosikausia ja kyse on merkittävistä summista.

Rehtorin on epäilty ostaneen kaupungin laskuun itselleen ja sukulaisilleen muun muassa lamppuja ja mattoja. Kaupunkiuutisten mukaan hän on tiettävästi maksanut lähisukulaisilleen myös palkkaa tai palkkioita työstä, jota nämä eivät ole kuitenkaan tehneet.

Mäkelän mukaan koko vyyhti alkoi paljastua, kun kaupunki alkoi ihmetellä eräiden laskujen ja tavarahankintojen oikeellisuutta ja sitä, onko ne todella tarkoitettu koulun toimintaan.

– Kun tällainen epäily tulee, täytyy selvittää taaksepäin, mitä kaikkea kyseinen henkilö on vuosien aikana mahdollisesti hankkinut ja hyväksynyt. Sen vuoksi tämä tutkinta on nyt vienyt aikaa, Mäkelä sanoo.

Onko kyse tuhansista vai kymmenistä tuhansista euroista?

– Työn ollessa kesken en osaa vielä sanoa, minkälaisesta mittaluokasta puhutaan. Luulisin, että loppuviikosta meillä on jokin haarukka tiedossa, Mäkelä sanoo.

Keskiviikkoiltapäivällä kaupunki tarkentaa, että kyse on alustavasti kymmenistätuhansista euroista. Kaupunki tekee rikosilmoituksen asiasta tämän viikon kuluessa.

Poikkeuksellinen tapaus

Koulun rehtorin epäileminen kavaltajaksi on Suomessa melko harvinaista. Mäkelä ei ole uransa aikana törmännyt kertaakaan vastaavanlaiseen tapaukseen.

– On kai näitä muualla valtakunnassa joskus sattunut, mutta aika poikkeuksellisesta asiasta on kyse. Meidän organisaatiossa ei minua kokeneemmillakaan ole tullut aiemmin vastaan.

Rehtori on koulun esimies, joka on vastuussa koulun taloudesta ja henkilöstöstä.

– Se on iso virkavastuu, vaikka varsinainen laskuliikenne ei välttämättä kauhean suurta olisikaan, Mäkelä toteaa.

Varsinaisen työnsä ex-rehtori oli hoitanut hyvin. Koulun johtamisen ohella hän oli mukana myös kaupungin hankkeissa, jotka saivat myös valtakunnallista huomiota.

Jukolan rehtorin tehtäviä hoitaa tällä hetkellä vararehtori Heini Peltonen.

– Olemme sopineet niin, että hän hoitaa rehtorin tehtäviä tammi- ja helmikuun, jotta saamme pantua virantäyttöprosessin vuoden alusta käyntiin. Jos asiat menevät normaalissa järjestyksessä, uusi rehtori saataisiin kouluun näillä näkymin maaliskuun alussa, Mäkelä sanoo. (HäSa)

 

Edit klo 15.38: Lisätty kaupungin tarkennus epäillyn kavalluksen määrästä.