Kanta-Häme

Epävarmuus suurin asunnon oston este nuorille

Vuosi sitten Jenniina Mutta päätti miehensä Sami Niemelän kanssa muuttaa yhteen. Samalla molemmat päättivät, että vuokralla asuminen saa riittää. Elämäntilannekin oli siinä pisteessä, että asunnon hankkiminen tuntui järkevältä vaihtoehdolta.

– Aloimme puhua asunnon ostamisesta viime vuoden lopussa, ja tämän vuoden tammikuussa kävimme katsomassa tätä asuntoa. Muualla emme käyneetkään, opettajana työskentelevä Mutta kertoo pariskunnan rivitaloasunnosta.

Voutilaan rakentuva uudiskohde miellytti molempia. Kaupat solmittiin kesällä, ja nyt uudessa kodissa on asuttu kuusi viikkoa.

Mutan ja Niemelän kokemus kävi huomattavasti suoraviivaisemmin kuin keskimääräisellä ensiasunnon ostajalla. Alle 34-vuotiailla omistusasumisen suosio on tuoreen selvityksen mukaan laskenut.

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan lasku on tapahtunut nimenomaan nuorissa.

Danske Bank teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvitettiin miksi nuoret eivät osta omistusasuntoja yhtä paljon kuin ennen. Selvityksen tulokset johtuvat pitkälti pitkittyneestä talouden taantumasta.

Alle 30-vuotiailla yleisimmät syyt asunnon hankkimatta jättämiselle ovat elämäntilanne, tulotaso, säästöjen puute ja oman työtilanteen epävarmuus.

Samaan hengenvetoon kuitenkin selvityksessä todetaan, että noin 90 prosenttia haluaa omistaa oman asuntonsa. Kuusi prosenttia yli tuhannesta vastanneesta ei lainkaan pidä omaa asuntoa kiinnostavana kohteena.

Omaa asuntoa pidetään järkevänä, ja sitä haluavista nuorista 59 prosenttia pitää asunnon hankintaa hyvänä sijoituksena. Kiinteistömaailman yrittäjä Tiia Järvi on tämän kanssa samaa mieltä, vaikka tällä hetkellä varsinkin suurten asuntojen hinnat ovat olleet laskussa.

– Kun tarkastellaan asuntojen arvoa vaikka kymmenen vuoden jaksolla, niin arvon nousu on selvä, vaikka parin vuoden aikana tulisikin laskua, sanoo Järvi.

Nykyhetken matala korkotaso on toisaalta vaikuttanut siihen, että asuntolainan hinta jää alhaiseksi.

– Asunto on niitä harvoja asioita, joissa pankki tukee velalla sijoittamista, muotoilee Danske Bankin konttorinjohtaja Lassi Sorri.

Hämeenlinnassa asuntokaupan tilanne on tällä hetkellä epävarma, arvioi Järvi. Asuntojen myynti on syksyllä nopeutunut kasvukaupungeissa, kuten Tampereella ja Turussa, mutta Hämeenlinnassa muutokset näkyvät muita keskisuuria kaupunkeja hitaammin. Tarjontaa on hyvin paljon edelleen.

Jenniina Mutta päätyi miehensä kanssa Hämeenlinnaan, koska hintataso ja sijainti miellyttivät.

– Tästä on hyvä kulkea, vaikka kävisi tulevaisuudessa Helsingissä tai Tampereella töissä. HäSa 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic