Kanta-Häme Hämeenlinna

Epävarmuus tulevasta kalvaa kantahämäläisten yrittäjien mieltä – "Pitkä aika menee ennen kuin asiat palaavat normaaliksi"

Kolme Hämeen Sanomien kyselyyn vastannutta yrittäjää kertoo, miten korona on vaikuttanut.
Renkolainen rakennusyrittäjä Petri Korhonen uskoo koronatilanteen näkyvän vuoden liikevaihdossa niin, että siitä leikkautunee arviolta kolmanneksen eli miljoonan euron verran. Kuva: Sara Aaltio
Renkolainen rakennusyrittäjä Petri Korhonen uskoo koronatilanteen näkyvän vuoden liikevaihdossa niin, että siitä leikkautunee arviolta kolmanneksen eli miljoonan euron verran. Kuva: Sara Aaltio

Renkolaisella Rakennuspalvelu P. Korhosella on toistaiseksi koronakriisin vuoksi mennyt jäihin yksi projekti.

– Kai sitten syksyyn mennessä rupeaa tulemaan enemmän jarrua, ellei tilanne muutu, toimitusjohtaja Petri Korhonen aprikoi.

Isoimman mutkan matkaan korona on toistaiseksi tuonut siinä, ettei yritys ole saanut virolaisia rakennusmiehiään töihin.

– Meilläkin on Eestin puolelta miehiä, jotka ovat olleet 13 vuotta töissä, mutta kun nyt rajan yli ei pääse edes uimalla tai luistelemalla.

Hän on löytänyt aputyövoimaa Facebook-mainonnalla, mutta varsinaisista ammattilaisista on pulaa.

Korhosen yrityksen töistä noin 90 prosenttia tehdään ulkona. Asianmukaiset turvavälit on otettu huomioon.

– Me saadaan tehdä aika vapaasti omalla porukalla, kun ei olla kerrostalojen rakennustöissä. Veikkaan, että siellä on vähän pelko sairastumisesta, kun sakkia on niin paljon, Korhonen sanoo.

Lue myös: Koronatukipolitiikka sapettaa kantahämäläisiä yrittäjiä: ”Täydellisesti epäonnistuttu” – Joka toinen on hakenut itse tukia

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Mainostoimisto Luolaja Creativen harjoittelija Anssi Joro ja yrittäjä Ville Kankaanpää juttelemassa. Kuva: Sara Aaltio

Vanhat keissit pitävät vielä pinnalla

Ville Kankaanpään mainostoimisto Luolaja Creative ehti juuri täyttää vuoden, kun poikkeusolot iskivät.

– Vielä tilanne ei ole purrut niin kovasti, kun tähän kuukauteen asti on menty vanhoilla sovituilla keisseillä. Tulevaisuudessa muutamia töitä on peruuntunut, kun asiakas on ilmoittanut, ettei voida tehdä niitä taloudellisista syistä, Kankaanpää kertoo.

– Tämä ala on perinteisestikin sellainen, ettei yleensä tiedä, mitä kahden viikon päästä tekee. Toki nyt on huolissaan siitä, tuleeko silloin kahden viikon päästä enää puhelinsoittoja ja sähköposteja vai hiljeneekö kaikki tyystin.

Tapahtumien peruuntumiset iskevät myös mainostoimistoon, koska ne ovat perinteisesti tuoneet töitä alalle.

Hän on huomannut myös, että jo tehdyistä töistä maksuaikoja on täytynyt neuvotella pidemmiksi, kun yrityksillä on vähemmän rahaa käytössä ja siitä ollaan tarkempia.

– Ensin tasataan vauriota ennen kuin aletaan taas satsaamaan uuteen. Kyllä tässä pitkä aika menee ennen kuin asiat palaavat normaaliksi, Kankaanpää arvioi.

– Turhalla huolehtimisella ei voita mitään. Täytyy tehdä työn alla olevat asiat niin hyvin kuin voi ja pitää mieli positiivisena.

Lue myös: Joka seitsemäs kantahämäläinen yritys on pian konkurssin partaalla

Epävarmuus sai uudet mittasuhteet

Kahden hämeenlinnalaisen ravintolan, Nooran Viinibaarin ja Juliuksen Olohuoneen, yrittäjänä toimiva Noora Vennamo kuvaa ”kaameaksi” tilannetta, jossa liikevaihto putosi yhtäkkiä nollaan.

– Yrittäjyyteen kuuluu epävarmuus mutta nyt siihen on luokattomat mittasuhteet. Koetan aina ajatella pahinta skenaariota, mutta tätä mahdollisuutta en ole ennen tullut ajatelleeksi. Nyt sitä eletään, hän sanoo.

– On päiviä, jolloin on sulaa epätoivoa ja päiviä, jolloin saa tasapainoa ajatuksiin. Olen ihminen, joka koettaa kaivaa positiivisen aina vaikka katuojastakin. Jos vain kiukuttelen, se syö hengiltä.

Business Finlandin kehitystukea Viinibaari sai 9 000 ja Olohuone 8 000 euroa, mistä 70 prosenttia maksettiin nyt heti. Yrityksen omat investoinnit kehittämishankkeisiin on tehtävä nyt lainarahalla.

Nyt kiinni ollessa ravintolatiloja on Vennamon mukaan ”freesattu” ja yrittäjä itsekin on heilunut maalisuti kädessä.

Hän haluaa uskoa, että ravintolat saavat avata ovensa kesäkuun alussa, mutta rajoitukset vaikuttavat pitkään.

– Tulee viemään aikaa, että palaudutaan sellaiseen toimintaan, jossa oltiin ennen. Myynnit tulevat olemaan merkittävästi pienempiä.

Päivän lehti

12.8.2020