Kanta-Häme

Epeli tuijotti sanomalehden sivulta

Lehtikuvassa se patsasteli, jo kuolleeksi arveltu perheenjäsen.

Janakkalalaisen Merja Laineen aamukahvit olivat tammikuun lopulla vähällä tyrskähtää rinnuksille, kun Hämeen Sanomien sivulta katsoi vastaan edelliskesänä karannut Epeli-kissa.

Juttu kertoi Etelä-Hämeen eläinhoitolasta, ja kuvassa eläintenhoitajan sylistä erottuivat tutut turkinvärit ja merkit.

– Jumantsukka, meidän kissa, Laine nauraa nyt, kun Epeli on jo palannut kotiin.

– Soitin heti aamukahdeksalta, että älkää antako kissaa kenellekään. Tyttäreni Sanni lähti valokuvien kanssa hoitolaan tunnistamaan kissaa, ja seuraavana iltana se tuotiin kotiin.

Koti vain on nyt eri kuin karkuteille lähtiessä. Epeli – eli tuttavallisesti Epsu – oli kadonnut elokuussa pari päivää sen jälkeen, kun Merja Laine oli muuttanut kissan kanssa Evolta Turenkiin.

– Se pyysi päästä ulos, mutta ei uskaltanut mennä. Se on ollut ikänsä ulkokissana, joten lopulta vain nostin sen aidatulle takapihalle. Sepä otti herneen nenäänsä ja lähti.

Ruokakipot pysyivät esillä

Nyt 16-vuotias kissa asuu Sanni Laineen luona sisäkattina Hämeenlinnan keskustassa. Epelistä on harharetkillään tullut ehtoisa sisäkissa.

– Se ei ole enää pyrkinyt lainkaan ulos, Sanni Laine kertoo.

Sen sijaan kissa on seuraillut emäntäänsä kuin hai laivaa.

Merja Laine etsiskeli kesällä ja syksyllä kissaa pitkään. Hän oletti lopulta sen suunnanneen kohti Evoa ja pelkäsi sen jääneen auton alle tai joutuneen muuten surman suuhun.

– Soitin Kissakoti Kattilaan, mutta Etelä-Hämeen eläinhoitolaan en tajunnut ottaa yhteyttä, koska mielsin sen koirahoitolaksi, Laine kertoo.

– Epelin ruokakipot olivat kuitenkin pitkään esillä. Toivoimme, että jokin tieto kissasta tulisi. Vaikka sitten se, että se on kuollut.

Epeli oli löytynyt lokakuussa Harvialasta eli loppujen lopuksi melko läheltä kotoa.

Laine on iloinen siitä, että joku oli tarpeeksi aktiivinen korjatakseen kuljeskelevan kesykissan talteen ja toimittaakseen sen eläinhoitolaan.

Tämän tarinan onnellinen loppu oli kiinni toisen kissan värityksestä. Vähältä piti, ettei eläinhoitolasta kertovaan juttuun päätynyt kuva mustavalkoisesta kissanpennusta.

Epeli kuitenkin valikoitui linssiluteeksi, koska sen turkissa on niin erikoiset värit. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020