Kanta-Häme

Erämaakämpällä vaihtui isäntä

Oma ranta ja rauha, luonto ja hiljaisuus.

Tätä kaikkea löytyy kosolti Evolla sijaitsevien Syväjärven ja Ruuhijärven rannoilta. Ja tämän kaiken uskoo Evon Luonnon yrittäjä Kaj Järvinen tuovan alueelle matkailijoita – niin yrityksiä kuin yksityisiäkin.

Järvinen on vuokrannut yhdessä vaimonsa Carita Järvisen kanssa Metsähallitukselta Syväjärven ja Ruuhijärven kämpät.

Kohteita on aiemmin välittänyt Metsähallituksen alaisuudessa toiminut Villi Pohjola. Metsähallitus päätti kuitenkin luopua pyörittämästään luontomatkailutoiminnasta ja myi viime vuonna Villi Pohjola -brändin Lomarenkaalle.

Metsähallituksen yli 300:sta, ympäri maata sijaitsevasta kohteesta osa myytiin pois, mutta retkeilyalueella sijaitsevat kämpät jäivät edelleen joko yksityisten yrittäjien tai Lomarenkaan välitettäviksi. Evolla Syväjärven ja Ruuhijärven kämpät vuokrattiin ulkopuoliselle yrittäjälle, viisi muuta Metsähallituksen kohdetta siirtyivät Lomarenkaan välitettäviksi.

– Evon alueella toiminta jatkuu hyvin pitkälle ennallaan. Uusi yrittäjä tekee markkinointia yhä enemmän, ja Metsähallituksen luontopalveluthan tekee siellä jatkossakin reittejä ja pitää paikkoja kunnossa. Evon alueelta ei voida myydä kämppiä pois, koska se on retkeilyalue, kertoo Metsähallituksen palveluvastaava Marko Ihatsu.

Evon lisäksi Villi Pohjola on toiminut myös Aulangon alueella.

– Yhteistyöverkostojen kautta Villi Pohjola myi Aulangolle opastettuja paketteja esimerkiksi yritysryhmille. Tämä toiminta on nyt jäänyt pois Metsähallitukselta pois.

Ovet auki myös perheille

Voisi sanoa, että melkeinpä sattuma teki Järvisistä kahden erämaakämpän uuden isäntäparin. Kaj Järvinen huomasi marraskuussa lehdestä Metsähallituksen vuokrailmoituksen, jätti tarjouksen ja sai pian huomata, että tarjous oli hyväksytty.

– Tunnen runsaasti matkailualan ihmisiä ja toisaalta haluan olla virittämässä paikallista yhteistyötä. Toistaiseksi tämä on vielä sivubisnes, kertoo Järvinen, jolla on mm. 15 vuoden kokemus hotelleille tarkoitettujen varausjärjestelmien myynnistä.

Ruuhijärven 200-neliöinen kämppäkartano rakennettiin aikanaan metsurien tukikohdaksi. Järviset aikovat tehdä rakennuksessa pientä pintaremonttia, mutta rakennuksen alkuperäinen henki on tarkoitus säilyttää.

Vakaa aie on nostaa molempien kämppien vuokrausastetta, mikä edellisen isännän aikaan on jäänyt Järvisen arvion mukaan noin 20 prosenttiin. Aikaisemmin talon käyttäjiin ovat lukeutuneet lähinnä yritykset ja erilaiset yhteisöt, jatkossa yrittäjäpari aikoo markkinoida etenkin Ruuhijärven kohdetta myös perheille. Ja kyllä, suomalaisten lisäksi Järviset toivovat vieraita myös rajojen ulkopuolelta.

– Nettisivusto käännetään ihan ensimmäiseksi venäjäksi, sen jälkeen myös ruotsiksi ja englanniksi.

Muihin seudun matkailuyrityksiin Järvinen aikoo myös olla yhteydessä.

– Jos hämeenlinnalaisilla kokousmatkajärjestäjillä sattuu olemaan täyttä, voisivat he ehkä vinkata myös tästä kohteesta. (HäSa)