Kanta-Häme

Erämessuilta saa potkua luontoliikkumiseen

Kansainvälisten erämessujen messuportit avautuivat torstaina Riihimäellä yhdeksän hehtaarin Urheilupuistoon.

– Lama ei näy messuilla. Alueen 350 osastolla on 600 näytteille asettajaa, kertoo toimitusjohtaja Pirjo Vilpponen Riihimäen Messuilta.

Helteinen sää houkutteli yleisön paikalle jo torstaina, joka yleensä on ollut hiljaisin messupäivä. Kävijämäärän odotetaan rikkovan 40 000 rajan.

Luonto ja retkeily nousevat yhä voimakkaammin metsästyksen ja kalastuksen rinnalle. Messujen tunnuslause on: Ihminen kaipaa luontoon. Nyt luontoon houkutellaan tosimielellä myös nuorisoa.

Nuoret kännykän vankeja

Messuja juontava ja luennoiva tutkimusmatkailija Patrick Degerman kantaa huolta nuorten käpristymisestä tablettien ja kännyköiden ylle. Kiertäessään kouluilla kertomassa naparetkistään, vain pari oppilasta luokkaa kohti kertoo liikkuvansa luonnossa. Luontoretkeily on kymmenen vuoden aikana selvästi vähentynyt.

Siinä missä Patrick Degerman siirtäisi mobiililaitteet syrjään retkeilyn ajaksi, luontotoimittaja Kimmo Ohtonen taas pakkaisi ne mukaan luontoon.

Mobiili linkiksi luontoon

– Netti, some ja kuvat ovat nuorten juttu. Niiden avulla nuoret voi houkutella myös luontoon. Minä en metsästä aseilla, vaan kuvaamalla. Luonnossa voi kuvata ja päivittää kuvat someen. Luonnossa voi ottaa selfieitä ja käyttää nettiä tiedon hakuun, Ohtonen kannustaa.

Luontokuvaaja ja seikkailija käyttäisi nuorten kanssa nettiä kannon päässä, kun pitäisi tunnistaa kasveja tai lintuja. Netin avulla voisi selvittää jopa linnunlaulut.

– Tärkeintä on, että nuoret löytävät luonnon. Tekniikka, trendit ja brändit pitää hyödyntää eikä kieltää, Ohtonen toteaa.

Vihaiset linnut vetävät kalaan

Harrastajakalastajat näkevät jo hyvin selvästi, kuinka muoti vetää nuoret ongelle. Kun Angry Birds -kohot tulivat markkinoille, myyntikäyrät hipoivat kattoa. Kallis hintakaan ei ole ollut este, kun nuoret ovat halunneet narrata kaloja muotivälineillä.

Snoukkarit tarttuneet perhoon

– Nyt jenkeistä on nopeasti tulossa Suomeen lumilautailijoiden ja skeittareiden huippuharrastus eli perhokalastus. Harrastus on jo vetänyt nuoria mukaansa meilläkin, kertoo messujen kalastusnäytösten altailla juontava erätoimittaja Anssi Lehtinen.

Erämessuilla Riihimäellä voi viikonvaihteessa päästä tutustumaan laajasti niin luontoharrastuksen, retkeilyn, metsästyksen kuin kalastuksen välineistöön, taitoihin, järjestötoimintaan kuin jopa lainsäädäntöön. Tänä vuonna puhutaan erityisesti metsästyksen ja luonnonsuojelun suhteesta, mutta myös eettisen kalastuksen pelisäännöistä. (HäSa)