Kanta-Häme

Erämessut ennätysvauhdissa

Kansainvälisiä Erämessuja vuodesta 1992 rakentamassa ollut toimitusjohtaja Ninni Pulli hehkuu tyytyväisyyttä pari viikkoa ennen tapahtumaa.

– Myynti on mennyt aivan mielettömän hyvin. Kaikki merkit viittaavat siihen, että myös eräalaa pahasti kurittanut lama on vahvasti taitettu.

Pulli myi kaikki messujen 350 näytteilleasettajapaikkaa ennätysajassa, jo toukokuun puoliväliin mennessä.

– Yleensä olen yrittänyt myydä paikkoja vielä messuviikollakin, kun nyt olen myynyt ei-oota jo yli viikon. Myös ennakkolippuja yleisölle on myyty tuplasti enemmän viime kertaan verrattuna. Ilmeisesti eräihmiset ovat oppineet käyttämään atk:ta, Pulli pohtii.

Ennakkolipun ostaminen on viisasta, jos haluaa välttää jonottamisen porteilla. Jo 22. kerran järjestettäville messuille odotetaan yli 40 000 vierasta.

Tämänvuotisia uudistuksia on muun muassa Riihimäen urheilutalon kokonaisuudessaan valtaava, metsästykseen keskittyvä Sako-areena, jonka suojissa järjestetään myös simulaattoriammunnan SM-kisat.

– Riihimäen varuskunnan ampumarata ei ole käytössämme enää, joten aseiden testiammunnalle ei ole mahdollisuutta. Näytteilleasettajat ovat tästä hyvin tietoisia, ja esimerkiksi laserammuntamahdollisuuksia on messualueella entistä enemmän, Pulli huomauttaa.

Lappi-teemalle on varattu kokonaan oma lavansa ja ruokailuun on kehitetty Food court -alue, jossa voi valita ruokaa haluamistaan pisteistä ja nauttia sen yhteisillä pöydillä. Viihderavintolassa esiintyjinä ovat Pauli Hanhiniemi, Jukka Poika ja Jope Ruonansuu.

Mielenkiintoisin aluevaltaus on kuitenkin lauantaina 11. kesäkuuta järjestettävä etäpäivä Sammaliston turvesuolla, jonne on rakennettu maanomistaja Kekkilä oy:n, Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen, Suomen metsästäjäliiton ja Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen yhteistyöllä metsästyksen ja lintuharrastuksen harvinaisella tavalla yhdistävä kosteikkoalue.

– Olemme keskittyneet puhumaan niistä asioista, joista olemme samaa mieltä ja erimielisyydet on jätetty toisiin pöytiin, luonnehtii metsästäjäliiton vesilintuasiantuntija Jaska Salonen.

Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo kehuu, kuinka yhteisymmärrys harrastajaryhmien välillä on kasvanut hankkeen edistyessä.

– Usein ajatellaan, että lintuharrastajat ja metsästäjät ovat kaksi ääripäätä. Todellisuudessa lintuharrastajissa on metsästäjiä ja toisinpäin. Sammalisto ei ole luonnonsuojelualue ja on huomattu, ettei metsästyksellä ole vaikutusta lintukantoihin.

Kosteikossa järjestetään viisi lintujahtia syksyisin.

– Sammalistossa harjoitetaan ainoastaan kestävää ja eettistä metsästystä, Salonen painottaa.

Harrastajat kiittelevät vuolaasti Kekkilää, että heidät on kutsuttu alueen suunnittelutyöhön mukaan. Yritykselle hankkeesta kertyy imagohyödyn lisäksi myös arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten, sillä Suomessa on poistumassa turvetuotannosta satoja hehtaareja maa-alaa.

– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, vaikka kaikista tehtäisiin lintukosteikkoja, sillä monet kosteikkolinnut Suomessa ovat hätää kärsimässä rehevöitymisen vuoksi, Salonen huomauttaa. HÄSA

XXII Kansainväliset Erämessut Riihimäen urheilupuistossa 9.–12.6.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic