Kanta-Häme

Erämessut innostavat taas väkeä

– Erämessuihin on vajaa kuukausi ja meillä on näyttelypaikat myyty muutamaa ulkona sijaitsevaa hajapaikkaa lukuun ottamatta. Ennakkolippujen varauskin on ennätyslukemissa. En muista vastaavaa kevättä, riemuitsee Riihimäen messujen toimitusjohtaja Ninni Pulli.

Messujen vetovastuu siirtyi viime syksynä eläkkeelle jääneeltä Pirjo Vilpposelta Ninni Pullille. Rutiinia ja näkemystä hänelle on kertynyt, sillä hän tuli Riihimäen messuille töihin jo 24 vuotta sitten.

– Meillä on nyt kova halu näyttää, että lähes 50 vuotta järjestetyt messut menestyvät edelleen entistä paremmin. Takavuosien talousvaikeuksia maksellaan yhä, mutta vyö on kiristetty hyvin tiukoille. Lomautuksiin ei enää tarvitse turvautua.

Kymmenen vuoden sisään vakituisten ja ympärivuotisten työntekijöiden määrää on supistettu vähin erin kuudesta nykyiseen kahteen. Messujen ajaksi palkataan määräaikaista väkeä, jota neljän päivän huippusesonkina on noin sata.

Messut on palannut myös vahvasti juurilleen. Kaikki alkoi vuonna 1972 erämessuista. Rinnalle nostettiin 1980-luvulla erilliset pihamessut. Lisäksi yhtiö on järjestänyt esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton toimeksiannosta 1990-luvulla kolmet kierrätysmessut ja osallistunut Virossa useiden eri alojen tapahtumien järjestämiseen.

– Loppujen lopuksi meidän vahvinta osaamistamme ovat metsästys, kalastus ja luontoon liittyvät harrastukset. Nyt keskitymme niihin.

Outdoor-messut paikkaavat tyhjiötä, jonka yhdeksän vuotta sitten lakkautetut pihamessut jättivät jälkeensä. Joka toinen vuosi messuyhtiö järjestää erämessut ja välivuosina outdoor-messut.

– Kokeilimme Outdooria Myyrmäessä vuonna 2013, mutta yleisö ei löytänyt niitä. Viime vuonna alkoi yhteistyö Tampereen messujen kanssa. Jo ensi vuonna olemme todennäköisesti taas mukana Tampereen messu- ja urheilukeskuksen Supermessuilla, joille on tarkoitus osallistua jatkossa erämessujen välivuosina.

Supermessuilla esillä ovat kotimaan matkailu ja puutarha, joten outdoor pystyy hyödyntämään 20 000 kävijän vakiintuneen tapahtuman.

Mitä sitten uusi toimitusjohtaja nostaa esiin tämän kesän erämessuilta?

– Nyt tähdätään! Sakolla on koko urheiluhalli käytössään. Sammalistonsuolla taas tähdätään Kimmo Ohkosen kanssa kameran etsimen läpi.

Riihimäen menetettyä Räiskylän ampumaradan ampumaan ei enää päästä. Sen korvaa valokuvaaminen, jolla saalistetaan upouuden kosteikkoalueen linnustoa ja eläimistöä. Ninni Pulli korostaa valokuvan mukanaoloa kaikissa harrastuksissa metsästyksestä riistaruoanlaittoon.

– Sammalistonsuolle houkutellaan myös niitä kaupunkilaisia, jotka eivät lähde erämessuille. Suolla vietetään ulkoilupäivää koko lauantain ajan. Kosteikko on monelle vielä tuntematon luontokohde, josta sekä Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen jäsenet että metsästysseurat kertovat ihmisille paikan päällä.

Tuttuun tapaan messuille tulevat myös uusimmat hittituotteet. Tällä kertaa mukana ovat läskipyörät ja sähköavusteiset polkupyörät, joilla pääsee liikkumaan myös metsäpoluilla. HÄSA

Päivän lehti

14.8.2020