Kanta-Häme

Erämessut lähtee Tampereelle

Talousvaikeuksissa pitkään kamppaillut Riihimäen Messut on saanut vahvan jalansijan Tampereen messu- ja urheilukeskuksesta. Yhteistyökuvio Tampereen Messujen kanssa näkyy jo toisen kerran kevään Supermessuilla, joille Riihimäen Messut osallistuu omalla Outdoor-osiollaan.

– Outdoorin retkeilyyn ja ulkoiluun painottuvat teemamme sopivat erinomaisesti Supermessujen kotimaan matkailun ja puutarhamessujen oheen. Harrastajakunta on pitkälti yhteistä, iloitsee Riihimäen Messujen toimitusjohtaja Ninni Pulli.

Yhteistyö käynnistyi jo kaksi vuotta sitten. Ensimmäisten messujen perusteella Outdoor näyttää kiinnostavan alan yrittäjiä ja myös kävijöitä.

– Erämessut goes Tampere – limited edition! Meillä on koko C-halli käytössä, joten esimerkiksi mukaan saadaan laaja telttanäyttely ja ulkotiloihin myös koirakoulutus- ja agilitynäytöksiä!

Erämessujen yhdeksän hehtaarin alueen suuruista tapahtumaa Tampereen messukeskukseen ei mahdu. Keväällä tapahtuma laajenee kuitenkin edelliskerrasta, jolloin osastoja oli jo 50.

Supermessut vetää Tampereen Messujen tuoteryhmäpäällikkö Mervi Oksasen mukaan noin 20 000 kävijää viikonvaihteen aikana.

– Yhteistyökuvio on meille tärkeä, sillä pystymme hyödyntämään osaamisemme ilman riskejä. Pääsemme mukaan tapahtumaan, jolla on jo vakiintunut paikka ja kävijäkunta.

Tampereen Messut hakee jatkuvasti erityisesti perheille suunnatuille Supermessuille vaihtelevaa sisältöä. Peruspilareina pysyvät matkailu, puutarha ja ulkoilu, mutta niitä täydentämään voidaan liittää muitakin pienimuotoisia tapahtumia.

Riihimäen Messut käynnisti vuonna 1972 Erämessut, joita on järjestetty joka toinen vuosi. Välivuosiksi kehitettiin 1990-luvulla pihamessut, mutta säät ja alan kova kilpailu söivät vähitellen sekä näytteilleasettajien että harrastajien joukkoa.

Kun pihamessuista luovuttiin, välivuosina syntynyt taloudellinen tappio alkoi rasittaa yhtiötä. Riihimäen kaupunki on taannut yhtiön lainoja useampaan otteeseen.

Tarvitsemme ehdottomasti messut joka vuodelle. Nyt Outdoor näyttää onnistuvan. Kun viime vuonna pystyimme kaksinkertaistamaan tuloksen, tunnelin päässä näkyy vihdoin valoa, kertoo Ninni Pulli.

Riihimäen Messut on joutunut viime vuosina karsimaan henkilökuntaansa viidestä vakituisesta kahteen. Välivuosina henkilökuntaa on myös lomautettu.

– Kulut on karsittu todella pieneen. Puolet tuloksesta syntyi säästöistä ja puolet lisääntyneestä tuotosta. Vielä emme pysty lyhentämän velkaa, mutta kevään aikana tehdään kaupungin kanssa maksusuunnitelma, Ninni Pulli toteaa.

Supermessut järjestetään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa 21.–23. huhtikuuta. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic