Kanta-Häme Riihimäki

Erämuseosta saadaan selvitys

Ministeriöiltä saadaan rahoitus selvitystyöhön, mutta toiminnan rahoittaminen on vielä ratkaisematta.
Metsästysmuseon yhteyteen Riihimäelle halutaan rakentaa tilat myös kalastusmuseolle.

Maa- ja metsätalousministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö vauhdittavat erämuseon perustamista Riihimäelle. Ministeriöiden virkamiesneuvotteluissa on sovittu selvitystyön tarvitseman avustuksen myöntämisestä.

– Kun rahoitus on kunnossa Kalastusmuseoyhdistys ja Metsästysmuseoyhdistys voivat yhdessä teettää syksyn aikana selvityksen konsultilla, kertoo Metsästysmuseon johtaja Anne Uotila-Laine.

Uutinen kerrottiin maanantaina Riihimäen seudun kansanedustajille Päivi Räsäselle (kd) ja Timo Heinoselle (kok.). Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei päässyt neuvotteluun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan istunnon vuoksi. Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko oli kutsunut kansanedustajat Riihimäelle Erätalolle keskustelemaan erämuseohankkeesta.

Erämuseo yhdistäisi vihdoin yli 25 vuoden yrittämisen jälkeen metsästyksen ja kalastuksen saman katon alle. Kalastusmuseoyhdistyksellä on 1920-luvulta lähtien ollut vain lukuisia pieniä museoita, muttei yhtään ammatillisesti ylläpidettyä.

– Jo 1800-luvulla perustettu kalastusmuseo lakkautettiin vuonna 1920, kun museon toimitilat oli menetetty sisällissodan tarpeisiin. Kokoelmat ovat olleet varastoissa, joista Evolla varastoidut esineet ovat säilyneet parhaiten. Varastot siirrettiin 1992 Riihimäelle, kun yhteismuseohanke edelliskerran oli vireillä, kertoo Suomen kalastusmuseoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Stina Koivisto.

Yhteisen erämuseon rakentamista Suomen Metsästysmuseon yhteyteen helpottaa jo kaavoitettu 1 000 neliön tontti. Rakennukseen tarvitaan perusnäyttelytilojen lisäksi yhteistä näyttelytilaa, arkistotilaa sekä kokoustilaa. Kalastusmuseo on alustavasti valmistellut 1 200 neliömetrin suuruista laajennusosaa metsästysmuseorakennukseen, mutta syksyn aikana valmistuva hankesuunnitelma tarkentaa tarpeita ja kustannusarviota.

Tehtaankadun museoalueen sijainti hiertää Riihimäen kaupungin organisaatiossa. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko muistuttaa, että velkainen kaupunki keskittää parhaillaan liian hajanaisia toimintojaan ja valmistautuu hankkiutumaan tarpeettomiksi käyvistä tiloista eroon.

Museotoimen keskittämistäkin on väläytelty loppukesällä valmistuneessa museoselvityksessä. Metsästys- ja lasimuseo ovat etäällä taide- ja kaupunginmuseosta, joilla niilläkin on välimatkaa toisiinsa.

Erämuseon toteutumisen suurimpana kompastuskivenä on tällä hetkellä lähinnä tulevan toiminnan pyörittämiseen tarvittavan vuotuisen avustuksen puuttuminen. Metsästysmuseo saa toimintamenoistaan 60 prosenttia metsästyskorttivaroista, mutta niillä ei pystytä ylläpitämään kalastusmuseota.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön toivotaan nyt järjestävän erämuseon tarvitseman ylläpitorahoituksen. HäSa