Kanta-Häme

Erämuseota piirretään jo

Toiveet kalastuksen ja metsästyksen yhdistävän Erämuseon rakentamisesta Riihimäellä ovat jälleen korkealla. Parhaillaan museoväki odottaa jännityksellä, näyttävätkö ministeriöt vihreää valoa hankesuunnittelulle.

– Maa- ja metsätalousministeriön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiehet neuvottelevat lähiaikoina. Toivomme, että ministeriöiltä saadaan hankesuunnittelijan palkkaamista varten rahoitus, kertoo Metsästysmuseon johtaja Anne Uotila-Laine Suomen metsästysmuseosta.

Hankesuunnittelijan tehtävä olisi selvittää kahden yhdistyksen yhdistäminen, rakentamistarve, rakentamisen ja myös toiminnan rahoituskuviot ja museoiden toimintatavat.

 

Työ ei lähde aivan tyhjältä pohjalta liikkeelle.Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen toiminnanjohtaja Ari Lappalaisen mukaan jo nyt on tarjolla useampia alustavia, vaihtoehtoisia piirustuksia, joiden pohjalta Erämuseon rakennusta voidaan suunnitella.

– Meillä on lähtökohtana ehdottomasti kahden museon yhdistäminen saman katon alle. Henkilökunta on yhteistä ja myös osa näyttelyistä. Metsästys ja kalastus ovat perinteisesti kuuluneet yhteen, Lappalainen korostaa.

Uudisrakennus olisi lähes 1 200 neliömetrin suuruinen nykyisen Metsästysmuseon laajennusosa. Erämuseossa metsästyksellä ja kalastuksella olisi omat perusnäyttelyt, joissa kuitenkin kaksi käsi kädessä harjoitettua toimintaa myös osittain limittyisivät.

– Saisimme omat tilat myös vaihtuville näyttelyille ja varastotilaa kokoelmille, kertoo Anne Uotila-Laine.

Vasta valmistuneessa Riihimäen kaupungin teettämässä museoselvityksessä esitetään metsästys- ja lasimuseon alueelle peräti yli 2 200 neliön suuruista museokeskusta erä-, taide-, lasi- ja kaupunginmuseon tarpeisiin. Jos ajatus saa tuulta, erämuseohankekin muuttaa muotoaan.

Museoselvitys on ensi maanantaina kaupunginhallituksen tutkittavana.

Uusi erämuseo voisi hakeutua valtakunnalliseksi vastuumuseoksi, kun uusi valtionosuusjärjestelmä otetaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2020.

Toiminnan rahoittaminen ei ole mahdollista venyttämällä nykyinen metsästysmuseon saama valtionapu ylläpitämään myös kalastusmuseon toimintaa.

– Ylläpitoon tarvitsemme opetus- ja kulttuuriministeriön valtionosuuden lisäksi rahoitusta myös maa- ja metsätalousministeriöstä. Jos he sitoutuvat, hanke saadaan etenemään, Ari Lappalainen korostaa.

 

Itsestään selvästi yhteen kuuluvien museoiden kimppa on jo kahdesti aiemmin kaatunut rahoitukseen. Metsästysmuseo saa tukea metsästyskorttivaroista, kun taas kalastusmuseo olisi Ari Lappalaisen mukaan joutunut elämään niukan ja harkinnanvaraisen avustuksen varassa.

Kalastusta ja metsästystä alettiin puuhata yhden katon alle jo 1990-luvun alkupuolella, kun kalastusmuseoyhdistys siirsi pääosan kokoelmistaan Riihimäelle varastoon. Sopua ei syntynyt eikä museota.

Toisen kerran ajatus virisi 2000-luvun alkupuolella, mutta hanke kuivui tuolloinkin kokoon.

– Jospa kolmas kerta toden sanoo, Ari Lappalainen tuumaa toiveikkaana. HäSa