Kanta-Häme

Erikoiskaupoille olisi kysyntää

Kaupungin ainoan lamppukaupan ovi käy tiuhaan Kasarmikadulla. Valohämeen yrittäjät Pentti ja Annikki Kantola palvelevat asiakkaita tottuneesti ja kaivavat varastosta viimeisiä hehkulamppuja.

Kun illat pimenevät, alkaa valaisinliikkeessä kuhina joka kestää maaliskuun loppuun asti.

– Kaukaisin asiakas on tullut meille Haaparannasta asti, mutta paljon käydään myös Tampereelta ja Helsingistä. Lamppukauppoja on nykyisin niin vähän, että palvelua halutessaan pitää olla valmis lähtemään kauaksi, Pentti Kantola sanoo.

Vaikka lamppukaupassa onkin valaisimia joka lähtöön, on kristalli yhä kestosuosikki. Kaupan komeimman kristallilampun saisi kotiin 12 000 eurolla.

– Kristallia ostavat nuoretkin. Joillakin on kristallilamppu jokaisessa huoneessa – myös kylpyhuoneessa, Annikki Kantola sanoo.

Kantolat ovat hitsautuneet yhteen 50 vuoden yhteiselon jälkeen. Työpäivä alkaa aamuyhdeksältä ja jatkuu kello 17:ään, jonka jälkeen työ muuttuu harrastukseksi.

– Tänä vuonna pidimme juhannusaaton ja -päivän kesälomaa. Periaatteessa sunnuntai on vapaapäivä, mutta se kuluu yleensä varastossa. Pakkohan sinnekin on joskus ehtiä, parivaljakko nauraa.

Kantolat eivät haikaile lomien perään, sillä oikeastaan koko ajatus tuntuu vieraalta. Olisi vaikea keksiä tekemistä lomalle.

– Ulkomailla kävimme joskus 80-luvulla. Taisi olla Kanariansaarilla, Annikki Kantola virnistää.

Kantoloista ei ole muistelemaan vanhaa Hämeenlinnaa, sillä he avasivat Valohämeen vasta vuonna 2005, eikä heillä ole siteitä kaupunkiin. Pitkän linjan kauppiaiden liikevainun herätti valaisimien maahantuoja, joka kertoi kaupungin olevan ilman erikoisliikettä.

Ennen Hämeenlinnaa Kantolat vielä tarkistivat kartasta kaupungin sijainnin.

– Perustimme liikkeen, kun kuulimme, että Hämeenlinna on mukava kaupunki ja tänne on lyhyt matka Tampereelta ja Helsingistä, Annikki Kantola sanoo.

Pentti Kantola on käynyt kauppaa jo 70-luvun alusta lähtien. Ruotsin Värmlannissa myytiin ensin autoja alun toistakymentä vuotta ennen kuin muutettiin aivan 80-luvun alussa Tammisaareen. 25 Tammisaaren vuoden jälkeen oli vuorossa Hämeenlinna.

– Pidimme ensin muutaman vuoden liikettä sekä Tammisaaressa että Hämeenlinnassa, mutta se kävi liian raskaaksi ja päätimme keskittyä Hämeelinnaan. Ensimmäiset vuodet olimme Kasarmikatu 1:ssä, mutta neljä vuotta sitten muutimme nykyisiin tiloihin muutaman sadan metrin päähän.

Valohämeessä tiedetään, että Suomessa olisi monta kaupunkia, jossa kaivataan valaisimien erikoisliikettä. Maahantuojilta on tullut jo nyt viestiä siitä, että esimerkiksi Porvooseen, Vaasaan ja Helsingin Lauttasaareen kaivattaisiin kauppaa.

Tällä kertaa Kantoloiden menojalkaa ei enää vipata.

– Ei sitä enää jaksa.

 

 

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic