Kanta-Häme

Erilainen ajattelutapa, parempi olo – Heli Väisänen mentaalivalmentaa ihmisiä pääsemään eroon sisäilmaoireilusta

Heli Väisänen sanoo olevansa itse todiste siitä, että sisäilmaoireilua voi tietoisesti hallita. KUVA: Esko Tuovinen Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan päättäjien ja virkamiesten toimia julkisten rakennusten sisäilmaongelmien korjaamiseksi on arvosteltu ahkerasti, mutta ei kaupunkia voi ainakaan ratkaisujen etsimisestä syyttää.

Hämeenlinna on ensimmäisenä kaupunkina palkannut Suomen ainoan sisäilmaoireiluun perehtyneen hyvinvointi- ja mentaalivalmentajan kouluttamaan henkilöstöään oireilun nujertamiseksi. Lifecoach Heli Väisänen ryhtyi huhtikuussa valmentamaan 12 sisäilmaoireilusta kärsivää kaupungin työntekijää.

Työntekijät osallistuvat valmennukseen vapaaehtoisesti ja etsivät ratkaisuja oireilun vähentämiseksi ohjatuissa ryhmäharjoituksissa, kahden kesken valmentajan kanssa ja omatoimisesti.

– Työntekijöitä yhdistää ainoastaan oireilu sekä se, että useimmat heistä ovat joutuneet hakeutumaan erilaisiin järjestelyihin oireilunsa vuoksi, Heli Väisänen kertoo.

 

Sisäilmaoireilu on kansantauti, jonka hintalappu on valtakunnallisesti satoja miljoonia euroja pelkästään korjausrakentamisen osalta. Rakennusten huono kunto on monesti rakennusteknisesti kiistaton tosiasia, mutta oireilevien osalta ongelma on aina yksilöllinen ja kokonaisvaltainen.

Koulutuksessa haetaan keinoja, joilla oireilevat voivat käsitellä tuntemuksiaan.

– Opiskelemme ajattelun taitoja, tunteiden säätämistä sekä stressinhallintaa. Koulutuksessa käydään läpi myös uni, ravinto, liikunta, rentoutuminen ja läsnäolon taitoja.

Oireilua ei voi aina paeta ”terveisiin tiloihin”, sillä se ei välttämättä lopu edes remontoiduissa rakennuksissa.

– Jos rakennus on korjattu ja tutkittu, siihen pitäisi voida luottaa. Jos henkilö ajattelee, tuntee ja toimii samoin kuin aina ennenkin, mikään ei muutu.

 

Sisäilmaoireilulla on taipumus levitä. Kun yksi työyhteisössä alkaa epäillä työpaikalla olevan jotain vikaa, hiljalleen oireista voivat alkaa kärsiä muutkin.

– Stressi on pitkittynyt pelkotila, ja niin stressi kuin tunnetilat tarttuvat. Myös aivot toimivat niin, että ne reagoivat pelkoon, vaikka se ei ole aina todellista, Väisänen sanoo.

Hetkinen. Väisäsen kertomasta voi rivien välistä tulkita, että sisäilmaongelmat olisivat oireilevien korvien välissä?

– Oireet ovat aina todellisia, eikä kukaan kuvittele niitä. Tiedän omasta kokemuksesta, millaista kärsimystä oireilu on.

– Valmennus ei sivuuta sitä tosiasiaa, että jos rakennuksessa on ongelmia, ne tulee korjata. Tämä on myös Hämeenlinnan kaupungin linja, Väisänen painottaa.

Oireilu on usein kehä, joka ruokkii itseään.

– Jos oireista kärsiviä ihmisiä ja heidän tuntemuksiaan vähätellään, se vain lisää tunnekuormaa ja voi pahentaa oireilua entisestään.

Väisänen kertoo, että aiemmin hänen asiakkainaan olleita sisäilmasairaita on yhdistänyt erityisherkkyys.

– Kun sanon tämän, on vaara, että oireilevia sorsitaan entistä enemmän. Erityisherkät kuormittuvat monia muita helpommin ja reagoivat vahvasti sekä sisäisiin että ympäristön ärsykkeisiin. Toisaalta he oikeat keinot löytäessään usein toipuvat ja palautuvat paljon muita nopeammin.

 

Väisänen sanoo joutuneensa monesti vastaamaan epäilijöille, joiden mukaan sisäilmaoireilua ei voi tietoisesti hallita.

Todiste hänen valmennuksensa toimivuudesta löytyy läheltä.

– Olen itsekin parantunut. Niin kuin haava menee umpeen, ihmisellä on mekanismit parantua myös oireilusta.

Väisänen työskenteli aiemmin luokanopettajana Jyväskylässä ja kärsi vuosien ajan erilaisista oireista ja terveysongelmista.

– Olen tottunut etsimään ratkaisuja ja keinoja. Vuonna 2011 jäin vuorotteluvapaalle, jonka aikana kirjoitin fiktiivistä romaania. Yksi tarinan henkilöistä oli sisäilmasairastunut, ja kirjoittaessa minulla heräsi hullu ajatus, että ratkaisen tämän ongelman.

Väisänen alkoi opiskella rentoutumista, meditaatiota ja mindfulnessia. Vuonna 2014 hän valmistui rekisteröidyksi elämäntaitovalmentajaksi. Vuosien mittaan hänen oireensa olivat pahentuneet, ja saman vuoden joululoman alla hänelle suositeltiin työpaikan vaihtoa.

Sitten kaikki opiskeltu ja kokeiltu loksahti kohdalleen.

– Kun palasin tammikuussa 2015 töihin, oireita ei enää ollut.

Mitä tapahtui?

– Se on ammattisalaisuus. Valmennuksessa yksi keskeinen tavoite on siirtyä pienin askelin oireiden sietämisestä ja oireilusta selviytymisestä kohti elämästä nauttimista. HäSa

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic