Kanta-Häme

Erilainen tet-jakso vei Brysseliin

Hämeenlinnalaisen Eero Roslanderin kohdalla pätee sanonta ”nälkä kasvaa syödessä”. Hän suoritti viime keväänä 8. luokan tet-jakson eduskunnassa, ja sen jälkeen seuraava kohde olikin selvillä.

Roslander pyrki ja pääsi tettiin eli työelämään tutustumaan europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr.) toimistoon Brysseliin.

– Eduskunnassa tet-jaksolla tajusin, kuinka erilaista päätöksenteko on sisältä päin nähtynä kuin ulkoa päin. Ajattelin heti, että EU-parlamentissa ero vielä korostuu, kun siitä kerrotaan julkisuudessa muutenkin vähemmän, Roslander sanoo.

Kumpikaan tettipaikka ei ole ihan tavanomainen. Roslander kuitenkin kertoo, että häntä on kiinnostanut politiikka jo pitkään.

– Haluan tietää taustat enkä pelkästään sitä, että joku päätti jossain jotakin, Kaurialan koulun 9. luokan oppilas sanoo.

Hänen puheessaan vilisevät sujuvasti Pana-valiokunnat ja euronestit eli ns. Panaman papereiden tutkimiseen nimetty erikoisvaliokunta ja parlamentin idänsuhteisiin keskittynyt valtuuskunta.

Brysselissä hän seurasi Heidi Hautalan työpäiviä, mutta vielä tutummaksi tulivat tämän avustajat.

– Kun europarlamentissa on esimerkiksi valiokuntaviikko, monet valiokunnat kokoontuvat samaan kellonaikaan. Meppi ei voi olla monessa paikassa yhtä aikaa, joten paljon vastuuta jää myös avustajille, Roslander kertoo.

Toisin kuin eduskunnassa, valiokuntien kokoukset ovat europarlamentissa yleisölle avoimia. Valiokuntasaleissa vieraat voivat kuunnella puheiden tulkkaukset samoilla laitteilla kuin kokousten varsinaiset osallistujat.

Roslander sanoo, että hän yllättyi eniten meppien ja avustajien työmäärästä. Kun EU-parlamentti esimerkiksi antaa lyhyen lausunnon jostakin asiasta, taustalla on viikkojen työ, paljon kokouksia, äänestyksiä ja kompromisseja.

– Ja se yllätti, miten byrokraattinen systeemi on. Jo pelkästään asiaankuuluvien lupien saaminen oli työlästä, kun osa tarvittavista toimielimistä toimii Luxemburgissa, Roslander hämmästelee.

Myös esimerkiksi turvatarkastuksiin piti varata aikaa, sillä parlamenttirakennuksen ovilla vierailijat tarkastetaan samalla tavalla kuin lentokentillä.

– Jos iso ryhmä pyrki sisälle yhtä aikaa, siinä saattoi mennä puolikin tuntia odotteluun.

Eero Roslander on kiinnostunut vaikuttamaan myös itse. Hän kuuluu tällä hetkellä Hämeenlinnan nuorten vaikuttajaryhmään, ja pitää sen toimintaa hyvänä.

– Moni nuori ei ole yhtään kiinnostunut omiin asioihin vaikuttamisesta. Mahdollisuuksia siihen kuitenkin olisi. HÄSA

 

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic