Kanta-Häme

Erilaisen oppijan taival kestää koko elinkaaren

Hämeenlinnassa juhlitaan yhdistyksen 10-vuotista taivalta messuilla ja Palefacen konsertilla.
 
Väestöstä noin 25 prosenttia kuuluu erilaisten oppijoiden ryhmään. Oppimiseen voi vaikuttaa esimerkiksi lukivaikeus, pulmat matemaattisessa hahmottamisessa, ADHD, neurologinen ongelma tai aistihäiriö.
 
– On hyvä muistaa, että oppimisvaikeus ei koske vain lapsuutta ja kouluaikaa, vaan se kulkee mukana koko elinkaaren, Kanta-Hämeen Erilaiset Oppijat ry:n puheenjohtaja Eira Pohjola muistuttaa.
 
Oppimisvaikeudet koskettavat välillisesti paljon suurempaa joukkoa, sillä ongelmien kanssa tekemisiin joutuvat aina myös perhe- ja ystäväpiirin omista vanhemmista ja mummoista aina tuttavuuksiin saakka.
 
– Lapsen ja nuorten huoltajille asia on usein hyvin kipeä. Myös he tarvitsevat tukea ja ymmärrystä. Heille itselleen ongelman hyväksyminen ja sen kanssa selviäminen voi olla kova koettelemus, Jukolan koululla vertaistukiryhmää vetävä Taina Lind tietää.
 
Arkikin on taistelua
Yhdistys täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Juhlavuotta ryyditetään muun muassa Wetterhoffilla järjestettävillä Erilaisilla messuilla, juhlaluennolla ja Lukirock-tapahtumalla, jonka pääesiintyjänä on Paleface, Tapahtuma on ikärajaton ja ilmainen. Juhlatapahtumat järjestetään lokakuun 5. päivä.
 
Vertaistuki on Pohjolan ja Lindin mielestä ensiarvoisen tärkeää. Sitä kautta huoltajat huomaavat, etteivät ole ongelmien kanssa yksin. Avoimessa keskustelussa löytyy myös selviytymismalleja, joita voi jakaa samanlaisten kysymysten kanssa painivien huoltajien kesken.
 
– Huoltajille asioiden järjestäminen ja arjesta selviytyminen voi olla todella kovan työn takana, vaikka yhteiskunta kuinka tukisi. Kokonaisuuden nivominen toimivaksi kaiken byrokratian keskellä ei ole kenellekään helppoa, Taina Lind huomauttaa.
 
Lisäkerrointa voi aiheuttaa myös se, että oppimisvaikeudet ovat usein perinnöllisiä, joten sama oppimisvaikeus voi koskettaa niin vanhempia kuin lasta.
 
– Oppimisvaikeudet voivat vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi tulevaan ammattiin, ammatissa selviämiseen, asumiseen ja mahdolliseen avioliittoon. Edessä on aina valtava asiakokonaisuus, kun lapsella havaitaan vaikeampi oppimisongelma, Taina Lind selvittää.
 
Tukea ja neuvoa oppimiseen löytyy esimerkiksi lukijärjestöistä. Asioita voi oppia monin eri tavoin.
 
Lisäksi erilaisille oppijoille on monia apuvälineitä. Hidas kirjoittaja voi tehdä muistiinpanoja vaikka nauhurilla. Hidasta lukijaa voivat auttaa äänikirjat.
 
Vertaistukea ja juhlaohjelmaa
Kanta-Hämeen Erilaiset Oppijat tarjoaa yksilöllistä ohjausta lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan oppimisvaikeuksissa.
 
Tänä syksynä on järjestetty lisäksi muun muassa vertaistukiryhmä oppimisvaikeuksisten lasten vanhemmille. Vertaistukiryhmä kokoontuu Jukolan koululla vielä 30.9., 21.10., 4.11., 18.11., 2.12. ja 16.12. kello 18. Ryhmä on avoin kaikille ja maksuton.
 
Vertaistukiryhmä kaikille erilaisille oppijoille järjestetään puolestaan tiistaisin Jukolan koululla kello 18. Eira Pohjolan vetämä ryhmä kokoontuu vielä 1.10., 15.10.10., 29.10., 12.11., 26.11. ja 10.12.
 
Erilaiset messut ja niihin liittyvät tapahtumat ovat juhlavuoden merkkitapahtumia ja osa eurooppalaista dysleksiaviikkoa, jota vietetään 30.9- 6.10 myös Suomessa. Wetterin aulassa järjestettävillä messuilla jaetaan tietoa erilaisesta oppimisesta ja esitellään toimintaa sekä erilaisia apuvälineitä la 5.10. klo 11–14
 
Juhlaluennon la 5.10 Wetterin auditoriossa pitää Tanja Ahola-Virtanen kello 13 ponnituksesta, joka on oppimisen voimavaroihin kohdistuva oppimismenetelmä.
 
Lukirock-tapahtuma on ARX:issa la 5.10. klo 17.30–22.00. Ohjelmassa mm. musapaja soittotaidottomille, kankaan painantaa (Oma tuunattava paita mukaan!) sekä pikaluki- ja oppimistyylitestausta. Musiikista vastaavat Paleface sekä paikalliset Hazed ja Näkemysero.
 
Tapahtuma on ilmainen, ikärajaton ja päihteetön.
 

Päivän lehti

22.1.2020