Kanta-Häme

Erinomainen työkalu kehuttiin

Jos valtuutettuja on uskominen, sähköinen hyvinvointikertomus on erinomainen työkalu kaupungin palvelujen kehittämiseen.

Sitä vakuutettiin maanantain valtuuston kokouksessa kymmeniä kertoja. Irmeli Lehtonen (kd.) kävi sanomassa sen jopa puhujapöntöstä.

Hyvinvointikertomukseen kannattaa muidenkin kuin poliitikkojen tutustua. Se antaa mielenkiintoista tietoa kaupungin asukkaiden tilanteesta ja palvelujen tilasta.

Se esimerkiksi vertaa nuorten päihteiden käyttäjien määrää tai vaikkapa iäkkäiden ihmisten depressiolääkkeiden käyttöä muutamiin verrokkikaupunkeihin sekä Hattulaan ja Janakkalaan.

Sähköisessä vertailussa on lukemattomia teemoja ja indikaattoreita, joista voi päätellä, mihin hyvinvointipalveluihin olisi syytä kiinnittää huomiota.

Perheiden pahoinvointi käy hyvinvointikertomuksesta selvästi ilmi. Kiistelyä käytiin siitä, onko kaupunki reagoinut tilanteeseen etupainotteisesti vai aivan liian myöhään.

Valtuutettu Antti Leinikka (kesk.) ehdottikin, että vertailuun pitäisi yhdeksi indikaattoriksi saada se, kuinka nopeasti hallinnossa pystytään reagoimaan, kun alkaa tulla signaaleja siitä, ettei kaikki ole kunnossa.

Selkokielisyyttä monet valtuutetut myös toivoivat sähköiseen hyvinvointikertomukseen.

Se hyväksyttiin yksimieleisesti. Se on tarkoitus päivittää valtuustokausittain. Tosin monen mielestä se voitaisiin päivittää useamminkin.

Onko kerrostalo sopimaton asumismuoto ikäihmisille? Tästä käytiin pitkä keskustelu Iittalan hyvinvointikeskusta varten tehtävän kaavamuutoksen yhteydessä.

Kaavamuutos sinänsä hyväksyttiin lopulta äänin 47 puolesta 9 vastaan. Kolme valtuutettua äänesti tyhjää. Vastaan ja tyhjää äänesti osa Pro-koalition edustajista.

Hannu Kärpänen (kesk.) esitti kaavamuutoksen hylkäämistä, koska hyvinvointikeskukselle suunniteltu tontti on hänen mielestään väärä.

S-marketin vieressä olevan tontin ongelmia ovat se, että se on vuokratontti, se on alava, meluisa ja ilman laatukin on huono.

– Neljä kerrosta keskellä maaseutua on kerskarakentamista.

Joidenkin mielestä on epäkunnioittavaa vanhuksia kohtaan, kun he joutuvat asumaan kerrostalossa, joskin hissein varustetussa.

Kärpänen piti parempana entisen kunnantalon tuntumassa olevaa tonttia.

Ikäihmisten lautakunnan puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoki (kok.) vakuutti moneen kertaan, että asia on Vanhusten Asuntosäätiössä suunniteltu perinpohjaisesti.

Hyvinvointikeskukseen tulee reilut 50 asuntoa ikäihmisille. Lisäksi sinne siirtyy terveysasema ja kirjasto. Siellä on myös tiloja yksityisille palveluille.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, Ara myönsi hyvinvointikeskukselle rakentamisavustuksen jo pari vuotta sitten.

Asuntosäätiön toiminnanjohtaja Leenamaria Keipilä sanoo, että kaikki suunnitelmat ovat valmiina ja rakentaminen alkaa tämän vuoden puolella. Valmista pitäisi olla vuoden 2017 alussa. Häsa

Mainos