Kanta-Häme

Erityisesti ohra kärsii kuivuudesta - Kunnon sateita saadaan aikaisintaan juhannusviikolla

Pitkään jatkunut kuivuus koettelee viljelijöitä koko maassa, eikä Kanta-Hämekään ole poikkeus. Pro Agrian arvion mukaan kevätviljojen sato-odotus on laskenut jo viidenneksen keskimääräisestä. Syysviljakasvustojenkin kasvu arvioidaan enää välttäväksi koko maassa, Hämeessä ruis kasvaa vielä tyydyttävästi.

– Aika lailla joka suunnalla on liian kuivaa. Vettä ei ole tullut kylvöjen päälle kuin muutamia millejä, eikä näin kuivassa maassa sellaisilla määrillä ei ole vaikutusta, toteaa Pro Agrian kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula.

Hänen mukaansa kylvöaikana tulleet isommat sadekuurot ovat saattaneet edistää paikallisesti ensimmäisten kylvöjen itämistä sekä maan tämänhetkistä kosteuspitoisuutta.

– Aikaisemmat kylvöt ovat ehtineet orastua vähän kosteammissa oloissa. Viimeisimmät kylvöt eivät ehtineet kasvattaa juuriaan tarpeeksi syvälle maahan, jossa kosteutta olisi tarjolla. Ohra kärsii yleensä ensimmäisenä, koska sillä on muita viljoja lyhyemmät juuret ja sitä on tapana kylvää myöhemmin.

 

Hattulalaisen maanviljelijän, MTK-Hattula-Kalvolan puheenjohtajan, Antti-Pekka Pietilän mukaan kuivuuden haittavaikutukset eivät ole Kanta-Hämeessä vielä kaikista katastrofaalisimpia, mutta ei tilanne hyväkään ole.

– Ei se ylipäänsä oikein hyvää säväystä tee, kun viime syksyn sateita seuraa ihan toisen ääripään säätyyppi. Kyllä tässä jo kahden kolmen päivän sadetta toivoisi.

Pietilä on huomannut viljelyksillään, että ohra on alkanut pikkuhiljaa oireilla kuivuudesta. Ennen syksyä on kuitenkin mahdotonta sanoa varmaksi, kuinka pahoja tappioita kuivuus aiheuttaa. Vesa Koivulan mukaan sateen jatkuessa on uhkana, että jatkuva kuivuus pienentää satojen lisäksi myös siemeniä.

– Viljakasvustojen kohdalla ei voi kauheasti tehdä muuta kuin odottaa sadetta. Kastelulaitteita on nyt viritetty jopa viljapelloille, joissa se on ollut mahdollista, mutta kastelu heikentää taloudellista kannattavuutta entisestään.

 

Kanta-Hämeeseen saadaan loppuviikon aikana sadetta korkeintaan hyvin satunnaisina sadekuuroina. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Jouko Korhosen mukaan sateen todennäköisyys kasvaa ensi maanantain ja keskiviikon aikana.

– Silloin vettä voisi tulla vaikka toistakymmentä milliä, joskin ennusteen paikkansapitävyys on aika fifty-fifty, kun mennään viidenteen päivään.

Korhonen kertoo, että tavallisimmin helteet saapuvat Suomeen etelän suunnasta, jolloin niiden mukana tulee myös kosteutta. Viime aikojen lämpö on tullut lännestä päin, minkä vuoksi ilma on ollut erityisen kuivaa. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Hämeenlinnan hilapisteelle on satanut kesäkuun 1. ja 12. päivien välillä yhteensä 4,4 millimetriä. HÄSA

 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic