Kanta-Häme

Erityislasten koulupiha kunnolliseksi

Saaristen koulun oppilaat pääsevät syyslukukaudella uudistetulle pihamaalle ja täysin uuteen aistihuoneeseen.

Saaristen koulu on Hämeenlinnan keskustassa sijaitseva erityiskoulu, joka antaa opetusta aistimonivammaisille ja suurta yksilöllistä tukea tarvitseville.

Koulun rehtori Outi Dahlgrén kertoo, että koulu oli aikeissa itse rakentaa aistihuoneen, mutta viime vuonna rotaryklubi otti yhteyttä ja kysyi, mitä he voisivat tehdä koulun hyväksi.

– Sellaisia puheluja ei tule joka päivä. Aistihuone saadaan siis toteutettua paljon aiottua suuremmalla budjetilla.

Aistihuoneella tarkoitetaan tilaa, jossa miellyttäviä aistikokemuksia voidaan käyttää sekä virikkeinä että rentoutumiseen.

Aistihuone tulee tilaan, jota on aiemmin käytetty lähinnä varastona. Alle kymmenen neliön aistihuoneesta tulee monikäyttöinen.

Huoneen väritys on muutettavissa erivärisillä verhoilla ja valoilla.

Tila on pieni, jotta lapsen ympärillä ei ole turhaa hälinää. Aistihuone on tarkoitettu yhden tai korkeintaan muutaman oppilaan kanssa työskentelyyn. Mukana on aina myös aikuinen.

Aistihuoneen kallein yksittäinen hankinta on fysioakustinen tuoli, jossa esimerkiksi ääntä on mahdollista kokea värinänä. Tuoli maksaa maksaa 6 000–7 000 euroa.

– Suunnilleen sen verran budjetista puuttuu, kertoo Unto Lindén Vanajaveden rotaryklubista.

Aistihuoneen rakentaminen kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan. Huoneen rakentamista rahoittavat Hämeenlinnan seudun kuuden rotaryklubin lisäksi esimerkiksi yksityiset lahjoittajat ja koulun vanhempainyhdistys.

Linnan Tilapalvelut -liikelaitos tekee aistihuoneen runkorakenteen piharemontin ohessa kesän aikana. Koulu vastaa esimerkiksi huoneeseen tulevista tietokoneista.

Aistihuone on tarkoitus saada valmiiksi vuoden lopussa.

Koulun piha laitetaan kesän aikana uuteen uskoon. Remontin on tarkoitus valmistua ennen syyslukukauden alkua.

Minna Kolari Saaristen koulun vanhempainyhdistyksestä kertoo, että remonttia on odotettu, sillä piha ei ole sopinut käyttäjilleen.

Tähän asti pihan suurin ongelma on ollut helposti liejuksi muuttuva sora, jossa on ollut vaikeaa tai jopa mahdotonta liikkua pyörätuolilla. Talvisin piha on helposti muuttunut jääkentäksi.

– Aamu- ja iltapäivätoiminta mukaan lukien koululaiset viettävät koulun tiloissa jopa 8–10 tuntia päivässä.

Saaristen koulun pihan sora saa väistyä uuden päällysteen tieltä. Pihalle tulee leikkivälineitä, joita pystyvät käyttämään myös pyörätuolia ja muita apuvälineitä käyttävät koululaiset.

Koulun pihaa käyttävät koululaisten lisäksi myös viereisen päiväkodin lapset. HäSa

Mainos