Kanta-Häme Hämeenlinna

Erityisopettaja toteutti unelmansa ja vaihtoi nelikymppisenä poliisin uraan – Tuulia Väisänen tekee nyt harjoittelua Hämeenlinnassa

Tuulia Väisänen tempaisi itsensä irti vakityöstä ja arkirutiineista ja toteutti keski-ikäisenä pitkäaikaisen haaveensa. Hän rohkaisee muitakin toteuttamaan unelmiaan. "Uuden oppimisesta saa voimaa."
Tuulia Väisänen mietti pari vuotta ennen kuin päätti hakeutua poliisikoulutukseen. Päätöstään hän ei ole katunut. Kuva: Sara Aaltio
Tuulia Väisänen mietti pari vuotta ennen kuin päätti hakeutua poliisikoulutukseen. Päätöstään hän ei ole katunut. Kuva: Sara Aaltio

Kun Tuulia Väisänen nuorempana mietti uravalintaa, yksi varteenotettava vaihtoehto oli poliisin työ.

– Se on ollut takaraivossa ja pitkäaikaisena haaveena nämä vuodet. Silloin en edes olisi päässyt opiskelemaan alaa, koska aikaisemmin pääsyvaatimuksena oli tietty pituus, Hämeenlinnassa asuva Väisänen kertoo.

Niin kuin monilla, sattuma ohjasi lopulta urapolkua. Hän pääsi Joensuun yliopistoon, mutta päätyi Jyväskylän yliopistoon lukemaan erityispedagogiikkaa.

– Hain paikkaani silloin, niin kuin haen nytkin.

Uusi ura tähtäimeen

Tuulia Väisänen on työskennellyt erityisluokanopettajana lähes 15 vuotta pääsääntöisesti Hämeenlinnassa – ensin Hämeenlinnan Lyseon koulussa ja sittemmin Ojoisten koulussa, joka yhdistettiin Normaalikoulun kanssa Seminaarin kouluksi.

Hän opetti erityistä tukea tarvitsevia lapsia 10 oppilaan ryhmässä yhdessä 1–2 kouluohjaajan kanssa.

– Työ oli antoisaa ja raskastakin, mutta en kuitenkaan ollut väsynyt tai puutunut työhöni. Halusin silti kokeilla jotain muutakin.

Nyt 43-vuotias Väisänen alkoi vuonna 2017 miettiä mitä hän haluaa jatkossa työkseen tehdä.

– Poliisin työ välähti mieleeni. Menin pääsykokeisiin ja pääsin sisälle.

Päätöstä piti pohtia

Päätös uranvaihdosta ei kuitenkaan ollut helppo, ja hän lykkäsi päätöksentekoa kaksi vuotta.

– Minulla oli vakivirka ja turvattu toimeentulo. Perheellisenä oli iso askel lähteä opiskelemaan, koska se vaatii venymistä lapsilta ja turvaverkolta.

– Olihan se omalle miehellekin aluksi iso mietinnänpaikka. Sain kuitenkin paljon kannustusta puolisolta ja läheisiltä ihmisiltä, mikä vahvisti päätökseni. Kotihommat ja arjen pyörittäminen siirtyivät pitkien koulupäivien vuoksi enemmän miehelle.

Opinnot ylittivät odotukset

Väisänen aloitti poliisiopinnot vuonna 2019 Tampereen Hervannassa Poliisiammattikorkeakoulussa, mutta asuu opiskeluajan perheensä vuoksi Hämeenlinnassa, josta hän on kulkenut Tampereelle päivittäin.

– Opiskelu on jopa ylittänyt odotukset. Koulutus on laadukasta. Käymme tosi tarkkaan läpi, miten poliisi toimii ja miten mikäkin toiminta perustellaan.

– Poliisilta vaaditaan sekä kirjallista että verbaalista osaamista. Pääkoppa ja puhuminen ovat poliisin tärkeimmät työkalut. Koen, että henkistä kanttia vaaditaan enemmän kuin fysiikkaa. Pitää tietää, miten hallita omaa mieltään keskittymistä vaativissa tilanteissa.

Väisänen kokee, että hänen vahvuuksiaan ovat ihmisten kohtaaminen ja tarvittaessa rajojen vetäminen, joita on tarvittu myös erityisopettajan työssä.

– Kaikkia ei voi auttaa eikä pelastaa, mutta teen parhaani. Aikaisemmasta työstäni erityisopettajana ja elämänkokemuksestani on hyötyä myös poliisin työssä.

Ei jätkäkulttuuria

Väisäsen mielestä itseään pitää haastaa ja ajaa epämukavuusalueelle.

– Uuden oppimisesta saa voimaa. On hyvä laittaa itsensä vielä tämänkin ikäisenä äärirajoille, vaikka helpompaa olisi pysyä tutussa ja turvallisessa.

– Pitää lähteä rohkeasti toteuttamaan unelmiaan. Itselleni tämä on ollut jännittävä kokemus, ja olen saanut uutta näkökulmaa moneen asiaan. Työn tekeminen ihmisten parissa on antoisaa.

Väisänen kertoo, ettei ole kokenut ikänsä, fyysisen kokonsa tai sukupuolensa takia syrjintää, vaikka ala fyysisesti vahvojen miesten alaksi usein leimataankin.

– Se yllätti positiivisesti, ettei Poliisiammakorkeakoulussa ole jätkäkulttuuria. Fysiikkani on kunnossa. Harrastan crossfitia ja salibandya ja ylipäätään kaikenlaista liikuntaa. Toki fyysisissä harjoituksissa ja ampumisessa on saanut tehdä ihan tosissaan töitä, Väisänen hymähtää.

”Mähän olen oikea poliisi”

Tällä hetkellä Tuulia Väisänen tekee opiskeluihin liittyvää 10 kuukauden harjoittelua nuorempana konstaapelina Hämeen poliisilaitoksella Hämeenlinnan poliisiasemalla Miekkalinnassa.

Opinnäytetyön teon Väisänen on jo aloittanut. Se käsittelee koulun ja poliisin yhteistyötä. Tavoitteena on valmistua ensi keväänä. Silloin titteli muuttuu vanhemmaksi konstaapeliksi.

Harjoittelunsa hän aloitti kesäkuun puolivälissä. Siihen sisältyy työskentelyä sekä kentällä että tutkinnassa, joista jälkimmäinen voisi kiinnostaa uran edetessä.

– Oli jännittävä tilanne, kun hyppäsin ensimmäistä kertaa maijan kyytiin ja tajusin, että mähän olen oikea poliisi! HÄSA

Haku poliisikoulutukseen käynnissä

Poliisiammattikorkeakoulu etsii uusia opiskelijoita maaliskuussa 2021 alkavaan suomenkieliseen poliisikoulutukseen.

Hakujakso poliisi AMK -tutkintoon on käynnissä ja päättyy

20.8.

Polamk ei ole mukana yhteishaussa, vaan suomenkieliseen koulutukseen on neljä hakujaksoa vuodessa. Uusi koulutusryhmä aloittaa opinnot aina tammikuussa, maaliskuussa, elokuussa ja lokakuussa.

Ruotsinkielinen poliisi AMK -koulutus alkaa puolentoista vuoden välein. Haku on käynnissä ja kestää 7.12. asti. Hakijoista valitaan opiskelijat elokuussa 2021 alkavaan koulutukseen.

Opiskelu pitää sisällään paitsi lakipykäliä, myös esimerkiksi voimankäyttöä, psykologiaa, ajotekniikkaa, tietojärjestelmiä ja rikostutkintaa. Opintoihin kuuluu myös palkallinen harjoittelu poliisilaitoksella.

Poliisi AMK -tutkintoon haetaan sähköisen hakujärjestelmän eli nettihaun kautta.

Opiskelijat valitaan kaksivaiheisen valintakokeen perusteella. Valintakokeessa eniten pisteitä voi saada soveltuvuuden arvioinnista, jonka osuus on yhteensä 50 prosenttia. Kirjallisesta kokeesta on jaossa 30 prosenttia kokonaispisteistä, ja kuntokokeen osuus on 20 prosenttia.

Lisätietoja: polamk.fi/haku.

Lähde: polamk.fi

Päivän lehti

4.8.2020