Kanta-Häme

Eronneiden eläkeläisten kaupunki

Hämeenlinnassa asuu vähemmän pienituloisia kuin Suomessa keskimäärin. Pienituloisiin kotitalouksiin kuului toissa vuonna noin 13,5 prosenttia Hämeenlinnan asukkaista, kun koko maan luku on 15 prosenttia.

Hämeenlinnassa pienituloisia on vähän myös samankokoisiin kaupunkeihin verrattuna. Seitsemän kaupungin vertailussa Hämeenlinnaa alhaisempi pienituloisuusaste on ainoastaan Seinäjoella. Eniten pienituloisia asuu Joensuussa, jossa yli viidennes asukkaista kuuluu pienituloiseen kotitalouteen.

Pienituloisten määrä Suomessa nousi etenkin vuosituhannen vaihteessa. Kun vuonna 1995 hämeenlinnalaisista vain 7,5 prosenttia oli pienituloisia, vuonna 2000 lukumäärä oli noussut jo lähes 12 prosenttiin ja siitä edelleen pikkuhiljaa nykyisiin lukemiin.

Paljon eläkeläisiä

Pienituloisuusvertailu on yksi monista väestö- ja terveystilastoista, joista Hämeenlinnan kaupunki on äskettäin julkaissut verkkosivuillaan vertailun Hämeenlinnan ja verrokkikaupunkien välillä.

Vertailuun on otettu mukaan Hämeenlinnan lisäksi Joensuu, Lappeenranta, Pori, Rovaniemi, Seinäjoki ja Vaasa. Vertailukaupunkien väkiluku vaihtelee 60 000 ja 83 000 asukkaan välillä.

Tilastot vahvistavat muun muassa sen, että Hämeenlinna on edelleenkin eläkeläiskaupunki. Viime vuoden lopussa 21,5 prosenttia eli yli viidennes kaupungin asukkaista oli täyttänyt 65 vuotta. Tätä enemmän eläkeläisiä verrokkikunnista asui vain Porissa.

70-vuotiaissa Hämeenlinna on jo ykkönen. Ja mitä vanhemmista ikäluokista puhutaan, sitä selkeämmin Hämeenlinna verrokkikunnista erottuu.

Viime vuodenvaihteessa Hämeenlinnassa asui 644 vähintään 90-vuotiasta, mikä tarkoittaa tasan prosenttia kaupungin väkiluvusta. Esimerkiksi Rovaniemellä näin iäkkäiden osuus väestöstä on puolet pienempi.

Kotitalousvertailussa eläkeläisten osuus näkyy vieläkin selvemmin. 30,6 prosentin osuudellaan Hämeenlinna on verrokkikaupunkien ykkönen yli 65-vuotiaiden asuntokuntien määrässä.

Vastaavasti lapsiperheiden osuus kaupungissa on Suomen keskitasoa pienempi. 37,7 prosenttia Hämeenlinnan perheistä on lapsiperheitä.

Suunnilleen samassa tilanteessa verrokkikaupungeista ovat Lappeenranta, Pori ja Joensuu, muualla lapsiperheiden osuus on jonkin verran korkeampi.

Avioerojen ykkönen

Hämeenlinna johtaa myös vertailukuntien avioerotilastoa.

Viime vuonna 25–64-vuotiaista hämeenlinnalaisista erosi 175. Eroon päätyi 19 henkilöä tuhatta samanikäistä naimisissa olevaa kohti.

Koko maan tasolla luku oli 16,2 promillea.

Vertailukaupungeista pysyvimpiä avioliitot näyttäisivät olevan Joensuussa, jossa tuhatta naimisissa olevaa kohti erosi viime vuonna 13,7 henkilöä.

Avioerojen määrä on kuitenkin kääntynyt parin viime vuoden aikana laskuun sekä Hämeenlinnassa että valtakunnallisesti. Hämeenlinnan huippuvuosi oli 2007, jolloin tuhatta naimisissa olevaa kohtaan erosi yli 21 henkilöä. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020