Kanta-Häme

Erosta selviää puhumalla

”Ero tuli minulle tosi yllättäen. Olimme avopuolisoni kanssa asuneet yhdessä muutaman vuoden ajan.
Vuoden 2012 tapaninpäivänä hän kysyi minulta, viitsisinkö käydä kaupassa. Kun tulin takaisin, talossa ei ollut ketään ja hän oli vienyt pikkutavaransa pois.
Soitin hänelle ja hän kertoi, että oli vuokrannut asunnon ja päättänyt muuttaa. Joulun olimme olleet yhdessä, ja kaikki oli hyvin.
Mielestäni olimme jopa keskimääräistä onnellisempi perhe. Se oli minulle kauhea shokki. Kävin heti seuraavana päivänä terveyskeskuksessa hakemassa unilääkkeitä, koska täytyyhän saada nukuttua. Terveyskeskuslääkäri ohjasi minut psykiatriselle sairaanhoitajalle, jonka luona kävin pari kertaa. Se helpotti hieman.
Unettomuus oli ensimmäinen oire, sitten olin masentunut sekä tietysti pettynyt, kun homma ei onnistunut. Mikään ei silloin naurattanut.
Aikaa oli jo erosta ehtinyt kulua, kun näin lehdessä ilmoituksen tästä Miessakkien Erosta elossa -ryhmästä.
Mietin tosi pitkään, mutta sitten ajattelin, että ilmoittaudun ja menen katsomaan, mitä se on. Päätin, etten kerro omia asioitani ollenkaan.”
 
 
Miehet saavat puhua
Miessakit ry on parikymmentä vuotta toiminut yhdistys, joka on omistautunut miesten sosiaalisten asioiden hoitamiseen ja auttamiseen. Yksi toiminnan muoto ovat eroryhmät.
 
Hämeenlinnassa järjestettiin ensimmäinen eroryhmä viime syksynä, ja toimintaa on määrä jatkaa myös tänä keväänä.
 
Istuntokertoja pidetään kymmenen, ja kerrat teemoitetaan valmiiden aiheiden ympärille.
 
Keskustelut alkavat suhteen loppuvaiheen käsittelystä ja jatkuvat muun muassa siihen, miten pitää ystävyyssuhteista ja itsestään sittemmin huolta. 
 
– Pääasiassa miehet puhuvat. Ohjaajan tehtävänä on ohjata keskustelua ja valvoa, että kakki saavat puhua oman mielensä mukaan, Hämeenlinnan eroryhmän ohjaaja Tapio Oikarinen kertoo.
 
Oikarinen toimi 15 vuotta Vaasan turvakodin miestyön avopalveluohjaajana, ja vapaa-aikana hän pyöritti eroryhmiä Vaasassa ja Seinäjoella. Eläkepäivillään hän muutti Tampereelle ja alkoi pyörittää ryhmää Hämeenlinnassa.
 
– Ryhmät antavat myös turvaa lapsille, lähipiirille mutta myös ex-puolisolle, kun tietää että mies on saamassa eroon tukea, Oikarinen sanoo.
 
Suun uskalsi avata
”Meitä oli ryhmässä kuusi kaveria ja vetäjä. Heti, kun menin sinne, niin siellä välittyi luottamuksellinen tunnelma. Että on muitakin, jotka ovat kokeneet saman.
Ryhmän silloinen vetäjä kertoi, miten erossa normaalisti reagoi. Tunteet menevät laidasta laitaan, ja muut ryhmän jäsenet kokivat samoin.
Vetäjä pystyi luomaan sinne sellaisen ilmapiirin, että siellä pystyi puhumaan omista asioistaan. 
Vertaistuki auttoi valtavasti. Tässä eroprosessissa oli tärkeää, että oli joku, jolle puhua. Minulla oli onneksi pari hyvää kaveria, joiden kanssa pystyi puhumaan.
Kavereiden merkitys oli valtava. He patistivat minua lähtemään, etten jäänyt kotiin makaamaan.”
 
Itsetunto kuntoon
Miessakkien eroryhmän vetäjän Kari Oikarisen mukaan eroryhmissä yritetään saada eronneiden itseluottamusta kohennettua.
 
– Jotkut ovat akuuteissa kriiseissä, jotkut ovat jo melkein tyyniä. Ne miehet, jotka ovat kriisissä, voivat kuulla, että kriisistä selviää. Ne, jotka ovat selvinneet, saavat itsetunnolleen vahvistusta, kun huomaavat että tuostakin on selvitty. Oikarinen toteaa.
 
Ryhmiin osallistuminen on maksutonta, mutta vetäjät haastattelevat osallistujat ilmoittautumisen yhteydessä. Miessakit saa rahoituksensa Raha-automaattiyhdistykseltä.
 
– Ryhmän nimi on Erosta elossa, ja siihen pyrimme nimen kirjaimellisessa kuin kuvaannollisessa mielessä.
 
Miksi eroryhmä on osoitettu nimenomaan miehille?
 
– Miesten on vaikea puhua ryhmissä, jossa on myös naisia. Naiset ovat myös miehiä parempia hakemaan tukea lähipiiristä. Miehet tarvitsevat erityistä tukea. Täällä ei vähätellä kenenkään ongelmia, ja lähdemme konkretiasta, Oikarinen sanoo.
 
Vertaistukihenkilöksi
”Olin naimisissa 25 vuotta, ja silloin ero oli hyvin sopuisa. Tämä ero kuitenkin otti kuitenkin koville.
Minulla kesti yhteensä pari vuotta, kunnes olin siitä kokonaan toipunut.
Vanha kurssin vetäjä lopulta kysyi minulta, haluaisinko lähteä vertaistukikoulutukseen. Lähdin mukaan, ja sittemmin olen toiminut vertaistukihenkilönä sellaisille, jotka miettivät eroa tai ovat eroamassa.
Nyt olen parisuhteessa kivan naisen kanssa, ja tuntuu kauhean hyvältä.”
 
Miessakkien Hämeenlinnan eroryhmä on käynnistymässä maaliskuussa. Lisätietoa Erosta elossa -ryhmistä osoitteesta www.miessakit.fi.
Kursivoidut tekstit Miessakkien eroryhmään syksyllä 2012 osallistuneen miehen kertomaa.