Kanta-Häme

Esikoulualoite uuteen valmisteluun – Ensi syksyksi Leppäkoskelle esiopetusta ei kuitenkaan saada

Aki Lintumäki (kok., edessä), Ari Laivola (kok.) ja Osmo Tokeensuu (kesk.) äänestivät sen puolesta, että Leppäkoski-aloite on palautettava valmisteluun.

Leppäkosken koululla järjestettävää esiopetusta koskeva valtuustoaloite oli maanantaina ainoa asia, josta Janakkalan valtuusto äänesti.

Äänin 11–21 valtuusto päätti, että aloite palautetaan valmisteluun.

Kuitenkin kokouksessa todettiin, ettei aloite pysty enää vaikuttamaan siihen, että Leppäkoskella jatkettaisiin esiopetuksen järjestämistä myös tulevana syksynä.

Jaana Kivistö (vas.) jätti aloitteen huhtikuun alussa turvatakseen Leppäkosken koulun yhteydessä järjestettävän esiopetuksen lukuvuodeksi 2019–2020.

Sivistyslautakunta ja kunnanhallitus käsittelivät asian nopeasti. Nämä elimet katsoivat, ettei esiopetusta voi Leppäkoskella järjestää.

”Lapsimäärä ei riitä perusteeksi”

Kivistö sanoi maanantaisessa kokouksessa, ettei ole tyytyväinen aloitteensa saamaan vastaukseen.

– Lapsimäärän vähyys ei kelpaa perusteeksi, koska siitä on ennenkin joustettu. Nyt väitettiin lisäksi, ettei esiopetus Leppäkoskella ole ollut lainmukaista.

Kivistö katsoi, että vastaus oli epämääräinen ja että valmistelija ei ollut edes halunnut etsiä ratkaisuja.

Kivistö ihmetteli sitä, että vastauksesta saa käsityksen, ettei esiopetusta aiota järjestää Leppäkoskella ensi lukuvuoden jälkeenkään.

– Ymmärrän kyllä, että ensi syksyn osalta ei ole enää mitään tehtävissä.

Valtuutettu huomautti myös, ettei valmistelussa ollut otettu huomioon lapsen etua, ja lapsivaikutusten arviointikin oli jätetty tekemättä.

Tietoa tuli tipoittain

Myös sivistyslautakunnan jäsen Suvi Pesonen (kesk.) sanoi olevansa pettynyt Leppäkoski-asian valmisteluun, koska vaihtoehtoja ei ollut käsitelty.

– Lisäksi tieto siitä, että toiminta olisi ollut laitonta, on tullut vasta jälkikäteen.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Anssi Lepistö (vihr.) oli samoilla linjoilla.

– Kaikkea tietoa ei ollut meillä alusta saakka, vaan sitä on tippunut vähitellen. Tieto siitä, ettei toiminta olisi ollut lainmukaista, tuli meille vasta toukokuun kokoukseen. Lautakunta on joutunut tässä välikäteen.

– Mutta jos meillä ei ole esiopetusta varten ensi vuonna 71 000:ta euroa budjetissa, ei ole ryhmääkään, Lepistö lisäsi. HÄSA

Päivän lehti

19.1.2020