Kanta-Häme Riihimäki

Esitutkinta valmis: Poliisi epäilee United Brotherhoodin järjestelleen vanginvartijan pahoinpitelyn Riihimäellä – Tutkinnanjohtaja vaitonainen motiivista

Vuonna 1999 syntynyttä vankia epäillään pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Toista miestä epäillään tekoon yllyttämisestä.
Epäilty pahoinpitely tehtiin Riihimäen vankilassa aamujaon yhteydessä toukokuussa 2020. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Poliisi epäilee, että Riihimäen vankilan vanginvartija pahoinpideltiin United Brotherhoon -jengin toimesta toukokuussa. Vartijaan kohdistunutta hyökkäystä koskeva esitutkinta on Hämeen poliisissa valmistunut.

Vuonna 1999 syntyneen miehen epäillään poliisin mukaan lyöneen vanginvartijaa päähän nyrkillä aamupalan jaon yhteydessä. Vartija sai iskusta vammoja.

Esitutkinnan perusteella poliisi katsoo, että pahoinpitely on ollut United Brotherhood -liivijengin järjestämä ja toteuttama. Vuonna 1999 syntynyttä vankia epäillään pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Lalli Jylhä Hämeen poliisista kertoo, että jengikytkösepäily liittyy materiaaliin ja vaatetukseen, jota vangilta löytyi. Lisäksi vangilla oli yllään punaista ja mustaa vaatetta hyökkäyksen aikaan.

Punaisen ja mustan yhdistelmä liitetään United Brotherhood -järjestöön.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Oikeus määräsi tammikuun lopussa rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Union väliaikaiseen toimintakieltoon Poliisihallituksen vaatimuksesta. Toimintakielto koskee myös jengitunnusten käyttöä, myös iholla. Kuva: Poliisi
Oikeus määräsi tammikuun lopussa rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alajengin Bad Union väliaikaiseen toimintakieltoon Poliisihallituksen vaatimuksesta. Toimintakielto koskee myös jengitunnusten käyttöä, myös iholla. Kuva: Poliisi

Vuonna 1979 syntynyttä miestä puolestaan syytetään tekoihin yllyttämisestä. Jylhän mukaan mies oli vankina Riihimäellä tapahtumien aikaan.

Lalli Jylhä ei ota kantaa siihen, mikä oli hyökkäyksen motiivi.

– Se selviää enemmänkin pääkäsittelyssä. Tässä vaiheessa voi vain spekuloida, hän sanoo.

United Brotherhood -jengi on parhaillaan asetettu tilapäiseen toimintakieltoon. Jengin toiminnan laillisuutta on käsitelty oikeudenkäynnissä tänä vuonna Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Lue myös: UB-vanki pahoinpiteli vartijan sairaalaan Riihimäen vankilassa – ”Tästä tullut osa vankilakulttuuria” (18.5.2020)

 

Juttua päivitetty 16.9.2020 kello 13.23: Täydennetty tutkinnanjohtajan kommenteilla. Jutusta korjattu virhe: Hyökkäys tapahtui aamupalan jaon yhteydessä. Alkuperäisessä jutussa luki aamujaon yhteydessä.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic