Kanta-Häme

Esperi Care osti Hoivian

Hämeenlinnan Sisälähetys ry on myynyt vanhuspalveluja tuottavan Hoivia oy:n Esperi Care oy:lle. Hoiva- ja terveyspalvelualan yritys Esperi osti Hoivian koko osakekannan.

Hämeenlinnan Sisälähetyksen puheenjohtaja Juha Kaakinen on tyytyväinen, että yhdistyksen 110-vuotinen perinne ikäihmisten palveluissa Turuntiellä jatkuu. Hän painottaa, ettei kyse ollut myynnistä taloudellisen pakon edessä.

Sisälähetyksellä oli suunnitelmia toiminnan laajentamiseksi, mutta Hämeenlinnan kaupunki ei puoltanut yhdistyksen hakemusta ARAlle. Toinen keskeinen syy myyntiin on kaupungin kilpailuttamispolitiikka, jota Kaakinen kuvaa hämmentäväksi ja epäjohdonmukaiseksi.

– Toimintaympäristö on sillä tavalla aika raadollinen, että paikallisuudella ei ole mitään merkitystä kilpailutuksissa. Totesimme pitkän tähtäimen kehityksestä, että siihen liittyy Sisälähetyksen kaltaisen pienen toimijan kannalta niin suurta taloudellista epävarmuutta, että yhdistyksen rahkeet eivät riitä, sanoo Kaakinen.

Hoivia hävisi kaupungin järjestämän kilpailutuksen tehostetun palveluasumisen ostamisesta viime vuonna alkukesästä. Lokakuussa Hoiviassa aloitettiin yt-neuvottelut, joiden seurauksena yritys irtisanoi yli 60 työntekijästään 21 ja jätti määräaikaisia työsopimuksia jatkamatta.

Epävarmuutta on lisännyt myös sote-uudistus.

– Paljon puhutaan kolmannen sektorin ja pk-yritysten osuudesta tulevassa sotessa, mutta on kai ilman muuta selvää, että yritysten koot tulevat jatkuvasti kasvamaan ja pienen paikallisen toimijan on vaikea kamppailla isojen kansallisten yhtiöiden kanssa, sanoo Hämeenlinnan Sisälähetyksen toiminnanjohtaja Elisa Pilli-Sihvola.

– Meidän oli ihan mahdoton saada yksikköhintaa niin alas kuin isot toimijat saa.

Hoivian myyty liiketoiminta käsittää ikääntyneiden palvelukeskuksen, jossa on mm. 71 asiakaspaikkaa tehostettua palveluasumista, päivätoimintapalvelut, kotihoitopalvelut sekä ravintolapalvelut.

Esperi Carelle, jonka strategiana on alan pienempien yritysten ostaminen, Hoivian osto oli sen 90. yrityskauppa.

– Kohtalaisen iso, luonnehtii toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni.

Esperillä on nyt Hämeenlinnassa viisi hoivakotia ja se pystyy tarjoamaan asumispalveluita 230 asukkaalle sekä työllistämään yli 230 henkilöä mukaan lukien Hoivian henkilöstön vanhoina työntekijöinä.

Asiakkaiden arkeen yrityskauppa vaikuttaa vähän.

– Työvaatteet ja tietyt järjestelmät muuttuvat, mutta varmastikaan mitään olennaisia muutoksia ei ole tulossa, sanoo Aarnio-Isohanni.

Turuntien kiinteistön Sisälähetys myy Hemsölle, joka on erikoistunut ostamaan ns. yhteiskuntakiinteistöjä Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa. Kauppa on vielä viimeistelemättä, mutta Juha Kaakinen pitää sen toteutumista varmana. Kiinteistöstä saatava pääomaa, jota hän luonnehtii merkittäväksi, säätiöidään.

Kaakisen mukaan yhdistyksellä on paljon ajatuksia uusista toimintamuodoista, mutta vielä hän ei halua puhua niistä tarkemmin.

– Sellaisia toimintamuotoja, jotka eivät ole riippuvaisia kilpailutuskuvioista, vaan pystymme tekemään haluamiamme asioita omalla rahoituksella. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic