Kanta-Häme

Esperi suljetaan kaupungin hankinnoista

Kaurialan ja Myllymäen kotihoito siirtyi tämän kuun alusta yhdeltä yksityiseltä toimijalta toiselle eli Esperi Care vaihtui Attendoon.

Taustalla on Esperin epäonnistuminen alueen kotihoidon haltuunotossa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) hämmästelee koko tapausta edelleen.

– Se todella nakersi ainakin omaa uskoani yksityisen palvelutuotannon vastuullisuuteen. Tosin jokainen yritys on tietysti oma tapauksensa.

Kiemunki arvioi, että Esperi Care laski pieleen tarjouksen, jolla osallistui Kaurialan ja Myllymäen kotihoidon tarjouskilpailuun.

– Mielestäni tämä on todella outoa ja suorastaan moraalitonta. Liian halpa tarjous johti siihen, ettei yritys palkannut tarpeeksi henkilöstöä, jotta olisi voinut selviytyä velvoitteistaan.

Kiemungin mukaan alaa paremmin tuntevat ammattilaiset ovat myös olleet varsin kummissaan Esperin toiminnasta.

– Luulisi, että tällä toimialalla yritykselle maine vastuullisena toimijana on paljon arvokkaampaa kuin yhden tarjouksen tappiot.

Työt jäivät tekemättä

Käytännössä tämä tarkoitti, että kaupungille alkoi heti alkuvuodesta tulla runsaasti kritiikkiä.

Kaupungin puolelta vaadittiin parannusta tilanteeseen. Se ei johtanut mihinkään, vaan töitä jäi tekemättä.

– Yhtiö, jonka liikevaihdoksi arvioidaan tänä vuonna 120 miljoonaa euroa, ei halunnut korjata tai ei enää pystynyt korjaamaan tilannetta.

Purku-uhan alla alkusyksystä Esperi neuvotteli Attendon kanssa sopimuksen toiminnan siirrosta.

Vastuullisuus strategiaan

Kiemunki sanoo, että tämä episodi tuo oman mausteensa parhaillaan päivitettävänä olevaan palvelu- ja hankintastrategiaan.

– Jatkossa hankinnoissa tulee panna painoa myös ns. elinvoimajalanjäljelle ja vero-kick backille eli yhtiön vastuulliselle tavalle toimia ja myös sille, mihin se veronsa maksaa.

Niin ikään pitää pohtia riittäviä sanktioita yrityksen toiminnan sakkaamisen varalta. On syytä varautua vielä nykyistä huolellisemmin mahdollisiin konkurssitilanteisiin, etteivät ihmiset missään tilanteessa jää heitteille.

Kiemunki myös sanoo suoraan, että Esperin on turha enää osallistua Hämeenlinnan kilpailutuksiin.

– Yhtiön toiminta on ollut niin vastuutonta, ettei mielestäni sen tarjouksia enää pidä ottaa huomioon.

Menetetty luottamus

Kuntaliiton hankinta-asiantuntija Juha Kontkanen sanoo, että kunta voi hankinnassa sulkea pois yrityksen, jos luottamus on menetetty esimerkiksi sopimusrikkomusten vuoksi.

– Se on harkinnanvarainen peruste. Tuskin se ikuisesti pätee, mutta varmasti ainakin vuoden, pari.

EU-komissio on parhaillaan uudistamassa hankintadirektiiviä siten, että kilpailutuksissa olisi aikaisempaa suurempi mahdollisuus painottaa laatua ja toiminnan vastuullisuutta.

Vielä tällä hetkellä voi olla ongelmallista sisällyttää hankinnan reunaehdoksi esimerkiksi se, ettei veroja makseta mihinkään veroparatiisiin. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic