Kanta-Häme

Essayah puolustaa äidin toipumisaikaa

Forssa. Äidin toipumisaika on edelleen säilytettävä perhevapaissa, sanoo Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Hän viittaa kannanotollaan SAK:n torstaina 21.4. ehdottamaan perhevapaamalliin, jossa poistettaisiin heti vauvan syntymän jälkeen pidettävä kolmen kuukauden äitiysvapaajakso. Isä voisi SAK:n mallin mukaan jäädä vanhempainvapaalle hoitamaan lasta välittömästi synnytystä seuraavana päivänä ja äiti lähteä töihin. Essayah ei tätä ehdotusta kannata.

– Toipumisaika ja imetysrauha pitää taata synnyttäneelle äidille. Parhaiten ne taataan niin, että synnytyksen jälkeen kolme kuukautta perhevapaista on nimetty yksin äidille.

Essayah muistuttaa myös, että SAK:n malli ei olisi EU-säännösten vastaisena edes mahdollinen. Voimassa olevassa raskaussuojeludirektiivissä äidille on kiintiöity 14 viikkoa synnytyksestä toipumiseen.

Täysin Essayah ei SAK:n perhevapaamallia tyrmää, vaan pitää ehdotusta joustojen lisäämisestä kannatettavana. Ehdotuksessa vanhempain- ja hoitorahaa voisi käyttää yksittäisinä päivinä, puolitettuina tai pitkinä vapaina. Vapaita voisi siirtää myös toiselle vanhemmalle tai käyttää myöhemmin, lapsen seitsenvuotispäivään saakka.

Sari Essayah puhui lauantaina Forssassa, jossa pidettiin myös Kristillisdemokraattien Hämeen piirin kevätkokous. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic