Kanta-Häme

Etäluettavat vesimittarit eivät vielä ajankohtaisia

Forssan vesihuoltolaitos asentaa tänä ja ensi vuonna 4 000 etäluettavaa ultraäänimittaria kotitalouksiin. HS-Vesi ei suunnittele vastaavaa uudistusta asiakkailleen Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Akaalla.

– Sellaista ei ole lähiaikoina näköpiirissä. Investointi on kova ja meidän määrärahat menevät perinteiseen verkostosaneeraukseen, sanoo HS-Veden suunnittelupäällikkö Jarno Laine.

Forssaan asennettavat ultraäänimittarit maksavat noin sata euroa kappale. HS-Vedellä on 17 000 asiakasta, joten investoinnin suuruudeksi tulisi 1,7 miljoonaa euroa.

– Kyse ei ole kertainvestoinnista vaan se kertautuu riippuen laitteen elinkaaresta. Tällä hetkellä varmistamme mittauksen laadun vaihtamalla mittarit kerran kahdeksaan vuoteen, mikä tarkoittaa vuositasolla 1 500- 2 000 mittarinvaihtoa, kertoo Laine.

Pilottihanke ei tuottanut tulosta

HS-Vesi osallistui vuonna 2011 Tekesin, Aalto-yliopiston ja laitevalmistajien hankkeeseen, jonka yhtenä osa-alueena tutkittiin automaattista mittariluentaa. Käikäälässä asennettiin 200 kotitalouteen impulsseja lähettävät vesimittarit, joista tietoa siirrettiin edelleen radiomodeemilla. Signaalin siirrossa tapahtui kuitenkin liikaa virheitä.

– Tutkimuksesta saatiin hyvää lisätietoa, mutta laitteisto ei ollut siirrettävissä ns. tuotantoon, koska virheitä ei saa tulla ollenkaan, sanoo Laine.

HS-Veden mittarinlukijat seuraavat suurkuluttajien vedenkäyttöä kerran kuukaudessa, kotitaloudet ilmoittavat mittarilukemansa vesiyhtiölle itse kerran vuodessa. Koska etämittaus edellyttää, että kulutustiedot kerätään kohteen ohitse ajavasta autosta, ei Laine löydä säästön paikkaa henkilöstökuluissa.

Suunnittelupäällikkö muistuttaa, ettei etämittari poista kiinteistönomistajan vastuuta omasta vedenkulutuksesta mahdollisine vuotoineen ja laitevikoineen.

– Edelleenkin pitää pitää omat silmät ja korvat auki. Tässä saatetaan mennä ojasta allikkoon, jos aletaan luottaa siihen, että joku soittaa jostain, kun mittari pyörii ylikierroksilla.

Laine kuitenkin uskoo, että etämittareihin jossakin vaiheessa siirrytään. Vesilaitokselta kysellään säännölliseksi, miksei vesilaskutus ole sähkön tavoin ajantasaista.

Forssan vesihuoltolaitos siirtyy etämittareihin Suomessa ensimmäisten joukossa.

– Tämä on avaus, jota on todella mielenkiintoista seurata, sanoo Laine. (HäSa)