Kanta-Häme

Etämittarit ovat vakiintumassa Hämeenlinnaan astman, verenpaineen ja verensokerin mittaamisessa

Etämittausten käyttö voi säästää jopa yli 27 prosenttia astmaan liittyviä terveydenhuollon kuluja, kertoo Hämeenlinnan kaupungin ja Elisan selvitys.

Käytännössä kotona tehtävien etämittausten laajamittainen hyödyntäminen voisi säästää potilaiden ja hoitohenkilökunnan aikaa vuosittain valtakunnallisesti noin 3,5 miljoonaa euroa, kun diagnosointi nopeutuisi.

Tulosten mukaan pelkästään Hämeenlinnan perusterveydenhuollossa voitaisiin säästää 173 potilaskäyntiä ja noin 25 henkilötyöpäivää hoitohenkilökunnan työaikaa.

Digitaaliset etämittarit tulivat laajempaan käyttöön Hämeenlinnassa viime vuonna. Hämeenlinnan terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava kertoo, että palaute on ollut positiivista sekä potilailta että henkilökunnalta.

Etämittauksesta on tulossa Rautavan mukaan normaali osa kaupungin terveydenhuoltoa.

– Nyt vakiinnutamme käytäntöä, ja mittareita käytetään jo koko ajan. Hoitajia on myös koulutettu potilaiden opastamiseen.

Astman diagnosoinnin lisäksi Hämeenlinnassa on ollut testattavana verensokerin ja verenpaineen mittareita. Koekäyttöön ovat tulossa myös INR-mittarit verenohennuslääkityksen omaseurantaan.

Selvityksessä tutkittiin, millaisia taloudellisia, ympäristöllisiä ja yhteiskunnallisia hyötyjä etämittausten käyttö voi tuottaa astmapotilaiden hoidossa.

Uudessa hoitoprosessissa potilaat tekevät uloshengityksen PEF-mittauksia kotona digitaalisten mittalaitteiden ja Elisa-Etämittaus -mobiilipalvelun avulla.

Uusi malli toisi selvityksen mukaan pelkästään perusterveydenhuollossa astmapotilaiden hoidossa miljoonien säästömahdollisuudet. Hyötypotentiaali erilaisten sairauksien hoidossa voi olla kaiken kaikkiaan helposti satakertainen, laskee Elisan terveydenhuoltopalveluista vastaava johtaja Tuomas Mäkynen.

Hämeenlinnassa on kehitetty sähköisiä terveyspalveluita jo useamman vuoden ajan.

Etämittareiden käyttö diagnosoinnin apuna liittyy Hämeenlinnassa vuonna 2015 alkaneeseen Sitran tukemaan HECSAD-hankkeeseen, joka päättyi viime kesäkuussa.

Hankkeen jälkeen kaupunki valitsi etämittauksen yhteistyökumppanikseen Elisan.

– Hämeenlinnan kaupunki vuokraa Elisalta 30 mittaria, pilvipalvelun ja ohjelmiston. Tällä hetkellä sovelluksen saa ladattua Android ja iPhone-puhelimiin, Veli-Pekka Rautava kertoo.

Hänen mukaansa etämittauksen isoin hyöty potilaille on se, ettei vastaanotoille tarvitse enää kulkea turhaan.

– Yllättävän monesti potilailla unohtuivat käsin kirjatut mittaustulokset kotiin, eli vastaanottoaika meni hukkaan. Pilvipalvelusta terveydenhuollon työntekijät näkevät, onko mittaukset tehty. Vastaanottoaika voidaan siirtää, jos tuloksia ei näy.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic