Kanta-Häme

Etanoli olikin metanolia - yrittäjäpariskunnalle tuomio maalämpönestejutussa

Hyvinkään käräjäoikeus on torstaina antamallaan tuomiolla tuominnut hausjärveläisen pariskunnan muun muassa ympäristön turmelemisesta.

Vastaajat olivat luovuttaneet vaaralliseksi ja myrkylliseksi aineeksi luokiteltavaa metanolipohjaista maalämpönestettä sitä välittäville yrittäjille ja maalämpöasentajille etanolipohjaisena nesteenä.

He olivat laiminlyöneet huolehtia säännösten mukaisista sisältömerkinnöistä pakkauksissa ja toimittaa säännösten mukaisia käyttöturvallisuustiedotteita luovuttamistaan aineista sekä laiminlyöneet toimittaa lainmukaiset tiedot Tukesille vaarallisen kemikaalin saattamisesta markkinoille tai käyttöön.

Nestettä on asennettu kiinteistöjen energiakaivoihin ympäri Suomea.

Oikeudessa vastaajat kiistivät syytteet pääosin.

Asiassa oli riidatonta, että vastaajat olivat välittäneet ja luovuttaneet metanolia asiakkailleen. Vastaajien mielestä asiakkaat kuitenkin olivat tietoisia, että kyse on metanolipohjaisesta nesteestä.

Oikeudessa lukuisat asiakkaat kertoivat tilanneensa nimenomaan etanolipohjaista nestettä.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että vastaajat ovat menetelleet syyttäjän esittämällä tavalla.

Käräjäoikeus katsoi toisen yrittäjän syyllistyneen ympäristön turmelemiseen ja kahteen törkeään petokseen. Yrityksen toiselle omistajalle käräjäoikeus luki syyksi ainoastaan ympäristön turmelemisen ja kirjanpitorikoksen.

Käräjäoikeuden mukaan ympäristön turmeleminen on ollut omiaan merkittävällä tavalla vaarantamaan ympäristöä ja se on saattanut vaaraan lukuisten ihmisten terveyden, jotka tietämättään ovat joutuneet tekemisiin myrkyllisen metanolin kanssa.

Toinen yrittäjä yhden vuoden ja kolmen kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen, toinen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic