Kanta-Häme

Etäopetuksen lisääntyminen arveluttaa lukiouudistuksessa

Miten onnistuu ylioppilaiden lakitus, jos koululla on kaksi toimipistettä, mutta vain yksi rehtori?

Muun muassa tämä asia askarruttaa Janica Ruohosta, joka on Turengin lukion opiskelija ja Janakkalan nuorisofoorumin puheenjohtaja.

Ruohonen osallistui tiistai-iltana kuulemistilaisuuteen, jonka Janakkalan kunta järjesti lukiouudistuksen takia. Kasvatus- ja koulutuslautakuntahan esittää, että Turengin ja Tervakosken lukiot yhdistettäisiin hallinnollisesti Janakkalan lukioksi, vaikka toimipisteet säilyisivät erillisinä.

Lakitukset kahden tunnin välein

Ruohosella oli jo etukäteen teoria siitä, miten lakitus järjestettäisiin. Toisessa paikassa kello 10 ja toisessa kello 12. Tervakosken lukion rehtori Sinikka Pulkkinen arveli, että juuri niin tehtäisiin.

– Ja seuraavana vuonna sitten toisinpäin, Pulkkinen sanoi.

Ruohonen ei pitänyt ajatuksesta. Hän ei pitänyt myöskään siitä tulevaisuuskuviosta, että sähköisesti järjestettävä etäopetus lisääntyisi.

– Olen vanhanaikainen opiskelija. Haluan että luokan edessä on opettaja, joka tulee tarvittaessa kädestä pitäen neuvomaan.

Eihän ole videolaitteita?

Janakkalan lukioissa on jo pitkään ollut etäopetusta, jota on järjestetty videoneuvottelulaitteiden avulla. Se ei ole ollut kaikkien opiskelijoiden eikä opettajienkaan mieleen.

– Saksassa ja Ranskassa oppilasmäärä väheni video-opetuksen takia. Yksi opettaja vaihtoi meiltä toiseen lukioon, ja hän varmisti sieltä, että eihän teillä ole videoneuvottelulaitteita, kertoi Tervakosken lukion matematiikan ja fysiikan opettaja Esa Rintakumpu.

Jos lukiot yhdistetään, etäopetus todennäköisesti lisääntyy. Sinikka Pulkkinen huomautti kuulemistilaisuudessa, että sähköisestä opetuksesta saatiin myös positiivista palautetta opiskelijoille järjestetyssä kyselyssä. Sitä paitsi se on nykyaikaa, ja vielä enemmän tulevaisuutta.

– Sähköiset ylioppilaskirjoitukset ovat tulossa. Ne järjestetään jo vuonna 2016 muutamassa aineessa. Meillä pitää jo ensi syksynä olla opiskelijoita, jotka tottuvat käyttämään laitteita. Kurssikokeitakin aletaan järjestää sähköisesti. Myös verkkokursseja järjestetään.

Netin ACP mullistaa opetusta

Pulkkinen kertoi, että Hämeenlinnan seudun kouluissa aletaan käyttää todennäköisesti ensi vuonna netin ACP-ohjelmaa, jonka avulla koulut voivat järjestää yhteistyössä opetusta. Se mahdollistaa esimerkiksi harvinaisten kielten opetuksen järjestämisen.

Sivistystoimenjohtaja Jouni Wilpola korosti, että lukioiden yhdistäminen on hallinnollinen toimenpide. Se liittyy virkajärjestelyyn tilanteessa, jossa Turengin lukion pitkäaikainen rehtori on äskettäin jäänyt eläkkeelle.

Ajatuksena on, että Tervakosken lukion ja yhteiskoulun rehtorista Sinikka Pulkkisesta tehdään Janakkalan lukion yhteinen rehtori. Näin lukion rehtorin ei tarvitse enää revetä johtamaan myös yläkoulua.

– Opettajilta on saatu viestiä, että he pitävät nykyistä hallintoa sirpalemaisena, Wilpola sanoo.

Turengin ja Tervakosken yhteiskoulut (siis yläkoulut) saisivat kumpikin oman rehtorin. Se tarkoittaa yhtä rehtorin virkaa lisää Janakkalaan.

Pakolliset kurssit omassa koulussa

Opiskelijoille yksi lukio tarjoaisi nykyistä laajemman kurssivalikoiman. Pulkkinen vakuutti, että kaikki pakolliset kurssit voisi tulevaisuudessakin suorittaa omassa toimipisteessä – yhteiset kurssit olisivat soveltavia kursseja, kuten saksaa, ranskaa, atk:ta, filosofiaa ja kolmannen vuosikurssin kertauskursseja.

Kuulemistilaisuudessa oli opettajia, koulupuolen virkamiehiä, kunnan luottamushenkilöitä – ja kolme Turengin lukion opiskelijaa. Mikään yleisömagneetti kuulemistilaisuus ei siis ollut.

Luottamushenkilö Petri Ojanen (vihr.) janosi tietoa, sillä hän on ensi maanantaina mukana tekemässä asiassa päätöstä kunnanhallituksen jäsenenä – ja tammikuussa valtuutettuna.

Lukiouudistusta on perusteltu ennen kaikkea sillä, että Janakkalan lukioiden vetovoima paranisi.

– Etäopetus voi myös vähentää vetovoimaisuutta. Ja jos opiskelija joutuu joka tapauksessa liikkumaan kurssien takia toiseen taajamaan, hän voi yhtä hyvin mennä sitten Riihimäelle tai Hämeenlinnaan lukioon, Ojanen arveli.

Tätä mieltä oli myös Janica Ruohonen.

– Jos olisi etäopetusta, juoksisin Hämeenlinnaan. (HäSa)

 

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic