Kanta-Häme

Etätyön lisääntyminen näkyy tietoverkoissa – Yhteydet voivat pätkiä monesta syystä

Puheluiden määrä Telian verkossa kasvoi viikossa kolmanneksen, dataliikenne 16 prosenttia.
Etätyöhön siirtyminen ja koulujen sulkeminen on vaatii toimivat tietoliikenneyhteydet, mutta myös monessa kodissa luovia ratkaisuja. Tämä työpiste on perustettu vaatehuoneeseen. Kuva: Esko Tuovinen
Etätyöhön siirtyminen ja koulujen sulkeminen on vaatii toimivat tietoliikenneyhteydet, mutta myös monessa kodissa luovia ratkaisuja. Tämä työpiste on perustettu vaatehuoneeseen. Kuva: Esko Tuovinen

Työnteon siirtyminen laajamittaisesti koteihin koronavirusepidemian vuoksi on näkynyt tietoliikenteen lisääntymisenä.

Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki kertoo Hämeen Sanomille, että esimerkiksi tämän viikon maanantaina puhelinliikennettä oli verkoissa noin kolmannes enemmän viime viikon maanantaihin nähden.

– Dataliikenne kasvoi 16 prosenttia. Myös kiinteiden laajakaistaliittymien osalta liikenne on selvästi lisääntynyt.

 

Tietoliikenneyhteyksissä voi esiintyä katkoksia tai häiriöitä, mutta syitä voi olla monia. Esimerkiksi tietoturvallisiin yhteyksiin ja usein yritysten suljettuihin järjestelmiin tarvittavat VPN-yhteydet ovat kovilla.

– Verkon kapasiteettia isompi kysymys on VPN-lisenssien riittävyys yrityksissä ja muut etätyökäytännöt turvallisen tiedon käsittelyn suhteen, Siiki kertoo.

Tietoliikenteen lisääntyminen ei johdu ainoastaan etätöiden yleistymisestä. Kun lähikontakteja ei suositella ja ihmiset ovat enemmän kotona, erilaiset suoratoistopalvelut ja yhteydenpito läheisiin laitteiden välityksellä lisääntyy.

 

Telia lisää verkon kapasiteettia tarpeen mukaan.

– Jatkamme 4G-verkon kapasiteetin kasvattamista suunnitelmiemme mukaan ja tarvittaessa suuntaamme toimenpiteitä sinne, missä nyt tarvitaan lisäkapasiteettia.

Tietoliikenneyhteyksissä voi olla merkittäviä eroja riippuen yksityishenkilöiden liittymistä, laitteista ja esimerkiksi kodin langattoman reitittimen ja käytetyn laitteen keskinäisestä sijainnista. HäSa

Päivän lehti

10.8.2020