Kanta-Häme

Eteenpäin, mars, mars!

Hattula nostettiin kuluvan syksyn aikana useampaan kertaan otsikoihin ja radioaalloille siinä hengessä, että kunta pistää juntturaan kaikissa mahdollisia yhteistyöhankkeissa. Esimerkiksi Hattulan jääminen pois kasvusopimuksesta sekä sosiaali- ja terveystoimen selvityksen tekeminen myös pohjoiseen suuntaan synnytti mielikuvaa 10 000 asukkaan pitäjästä, joka ei halua yhteistyöhön naapureittensa (Hämeenlinna ja Janakkala) kanssa.
 
Kunnan luottamushenkilö- ja virkamiesjohdossa median antama julkikuva koetaan vääristyneeksi, paikkansa pitämättömäksi.
 
– Juuri yhteistyöhän me haluamme, kunnanjohtaja Heidi Rämö liki parahtaa moisia eritäytymisväitteitä kuullessaan. Samoilla linjoilla on myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok).
 
He vakuuttavat olevansa hakemassa yhteistä seutukunnallista tahtotilaa, jonka perään huutavat nyt lähes kaikki kuntapäättäjät.
 
– Hattulan julkikuva on syntynyt osin väärinymmärrysten, osin ihmisten tavassa lähestyä asioita eri näkökulmista, Ventola valaa öljyä paikallisille mielipiteitten myrskyaalloille.
 
– Itse en halua käydä keskusteluja julkisuuden kautta, vaan kasvokkain niiden ihmisten kanssa, jotka ovat asioita oikeasti ratkomassa. Aikoinaan yhteistyön hengessä sovittiin, että seutuyhteistyön kokousten päätöksistä julkisuuteen tiedottaa Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok). Siitä linjapäätöksestä pidämme kiinni, Rämö linjaa. 
 
Samalla hän painottaa, ettei kyse ole valmistelun salailusta, vaan siitä, että asiat kerrotaan alueen kaikille kuntalaisille juuri niin kuin on tarkoitettu, ei syystä tai toisesta tiettyä päämäärää tavoittelevasti.
 
Karheutta ilmassa
 
– Eteenpäin, mars, on Heidi Rämön toive kaikille seutuyhteistyöhön osallistuville.
 
– Onhan se jollakin tavoin näkynyt lievänä karheutena, vastaa Ventola kysymykseen, millaisessa ilmapiirissä seutukuntayhteistyöstä on naapurien kanssa puhuttu julkisuusrumban jälkeen.
 
– Nyt puhutaan jälleen hyvässä  hengessä asialinjalla, ei tästä juopaa saa jäädä, Ventola kuitenkin jatkaa.
 
Samalla kaksikko perustelee Hattulan ratkaisua tehdä selvityksiä myös pohjoisen suuntaan varsin arkisilla asioilla:
 
– Selvityshän voi tuoda meille sellaista tietoa, jota voidaan hyödyntää myöhemmin täällä Hämeenlinnan alueella. Kaikki saatavilla oleva tieto erilaisista rakennemalleista kannattaa kaivaa esiin, sillä ei tätä kuntien taloudellista tuskaa kertasäästöillä ratkaista. Tarvitaan pysyviä muutoksia kuntienpalvelurakenteisiin.
 
Hattula on nyt mukana myös Hämeenlinnan ja Janakkalan kanssa tehtävässä kuntarakenneselvityksessä. Selvittäjäksi haetaan parasta aikaa ulkopuolista tekijää.
 
– Eikä me vielä tiedetä sitäkään, mitä valtiovalta lopulta päättää. Hötkyilemällä asiat eivät tässä vaiheessa parane, Rämö sanoo.
 
Yksi merkittävä kysymys on keskussairaalan asema. Hattulassa nähdään, että keskussairaalasta on pystyttävä kehittämään niin erinomaisesti toimiva yksikkö, että siihen haluavat sitoutua kaikki maakunnan kunnat.
 
– Kolme kuntaa ei pysty keskussairaalaa kustantamaan, Heidi Rämö muistuttaa.
 
”Ollaan aloitteellisia”
 
Kulmakarvat kohosivat ja suu ammotti avoimena monen kuntapäättäjän kasvoilla, kun Hattula jäi ulos kuntien kasvusopimuksesta.
 
– Sopimus oli alkujaan ehdollinen, se on hyvä muistaa. Hattulan kannalta tärkein asia jäi siitä pois, joten se vaikutti ratkaisuun. Itse olisimme halunneet päästä aivan uudelle tasolle, mutta siitä ei tullut mitään, Ventola ja Rämö perustelevat jättäytymistä ulos seutukunnan kasvusopimuksesta.
 
Samalla he haluaisivat lopettaa jälkijättöisen keskustelun ja katsoa vain eteenpäin:
 
– Haluamme varmasti istua yhteisessä seutupöydässä. Olemme olleet siellä myös aktiivisia, kunnanjohtaja Rämö vakuuttaa.
 
Punkalaitumelta noin vuosi sitten Hattulaan siirtynyt Heidi Rämö sanoo pitäneensä seutuyhteistyötä aina suuressa arvossa.
 

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic