Kanta-Häme

Etelä-Afrikan kauppa tuli

Patria on allekirjoittanut sopimuksen 238 AMV-panssariajoneuvoa toimittamisesta Etelä-Afrikan puolustusvoimille. Osapuolet eivät julkaise kaupan arvoa, mutta se on joka tapauksessa satoja miljoonia euroja.

– Tämä on erittäin merkittävä kauppa Patrialle, Patria Land Systemsin liiketoimintajohtaja Seppo Seppälä sanoo.

Patria on jo toimittanut viisi esisarjan ajoneuvoa Etelä-Afrikkaan. Tilauksen ensimmäiset 16 ajoneuvoa valmistetaan Patrian Hämeenlinnan tehtaalla. Sen jälkeen tuotanto siirtyy Etelä-Afrikkaan, jossa ajoneuvot valmistaa valtion omistama Denel Land Systems -yhtiö.

– Tarkoitus on, että toimitukset alkavat ensi vuoden puolella. Ne jatkuvat vuoteen 2021 asti, Seppälä kertoo.

Patria tehnyt sopimukset kaikkiaan jo 1 400 AMV-ajoneuvosta. Panssariajoneuvoja on ostettu seitsemään eri maahan.

Patria toimittaa parhaillaan AMV-ajoneuvoja Ruotsille. Suomen puolustusvoimille tehdään Amos-kranaatinheittimillä varustettuja panssariajoneuvoja. Nämä toimitukset jatkuvat vielä ensi vuonna. Seppälä toivoo kuitenkin jo uusia kauppoja.

Patria toivoo… uusia kauppoja

– Toivottavasti saamme jo puolen vuoden sisällä kauppoja. Aluksi tarvitaan lisää suunniteltavaa ja sen jälkeen myös valmistettavaa.

Patria ja Etelä-Afrikka ovat neuvotelleet panssariajoneuvokaupasta vuosia. Syyskuussa Denel kertoi kansainvälisillä messuilla kaupasta. Patria ilmoitti tuolloin, että sopimus on viittä vaille valmis.

AMV (Armoured Modular Vehicle) on kahdeksalla vetävällä pyörällä varustettu alustaratkaisu. Sen päälle voidaan suunnitella erilaisia suojaus- ja asejärjestelmiä. AMV:eet räätälöidään aina kullekin asiakkaalle. Yleensä asiakas haluaa myös erilaisia versioita siitä. AMV:stä voidaan tehdä esimerkiksi konekiväärillä varustettu kevyt miehistönkuljetusajoneuvo (APC) tai jopa kanuunalla varustettu taisteluajoneuvo.

Patria ja Denel Land Systemsin eivät tiedota, millaisia AMV:n versioita Etelä-Afrikka on tilannut. Yhtiöiden tiedotteessa ilmoitetaan vain, että ajoneuvot on suunniteltu vastaamaan paikallisia erittäin haastavia oloja.

Etelä-Afrikka on ristinyt oman AMV:nsä Badgeriksi, joka tarkoittaa mäyrää, vompattia tai ahdistamista. ”Ajoneuvo tarjoaa korkean suojaustason ja raskaiden asejärjestelmien samanaikaisen integroinnin sekä tehokkaan liikkuvuuden”, sanotaan tiedotteessa. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic