Kanta-Häme

Etelä-Hämeen Osuuspankki syntyy aikataulussa - ovi vielä auki Janakkalalle

Hauhon, Hämeenlinnan seudun, Lopen sekä Riihimäen seudun Osuuspankit allekirjoittivat Etelä-Hämeen Osuuspankin perustamista koskevan järjestelyasiakirjan maanantaina. Siinä on sovittu uuden alueosuuspankin perustamisperiaatteista sekä keskeisistä säännöistä.
 
Etelä-Hämeen Osuuspankki aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa, mikäli mukaan lähtevien pankkien osuuskuntien ja edustajiston kokouksissa näin päätetään 1. elokuuta. Hauholla, Hämeenlinnassa ja Lopella ovat tuolloin koolla ylimääräiset osuuskuntien kokoukset. Riihimäellä asiasta päättää edustajisto.
 
Toteutuessaan Etelä-Hämeen Osuuspankki olisi toimialueellaan selvästi pankki- ja vakuutusalan suurin toimija. Sen kotipaikka olisi Riihimäki ja pääkonttori sijaitsisi Hämeenlinnassa. 
 
– Asiakkaiden palvelut jatkuisivat entisin ehdoin ja kaikki kymmenen konttoria jatkaisivat toimintaansa nykyisessä laajuudessaan. Organisaatiossa päätöksenteko säilyisi lähellä asiakkaita ja tutut toimihenkilöt tavoittaisi jatkossakin niin konttoreista, puhelimella kuin verkkoneuvotteluissa, sanoo Hämeenlinnan seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Olli Liusjärvi.
 
Ovi auki Janakkalalle
Alunperin Etelä-Hämeen Osuuspankkiin piti tulla mukaan Janakkalan Osuuspankki, mutta viiden pankin hanke kariutui kalkkiviivoilla janakkalalaisten epäröintiin.
 
Hauhon Osuuspankin toimitusjohtajan Timo Metsolan mukaan ovi on auki Janakkalan seudun Osuuspankille, mikäli se katsoo aiheelliseksi liittyä uuteen alueosuuspankkiin.
 
Olli Liusjärven mukaan yhdistymisen perusteet eivät kadonneet, vaikka Janakkala päättikin jäädä pois.
 
– Pankkien on jatkettava sopeutumista erilaiseen toimintaympäristöön. Pankkien sääntely ja valvonta lisääntyvät. Pankkityön luonne muuttuu. Asiakkailla on odotuksia laajemmasta ja syvemmästä asiantuntijuudesta. Vahvalla paikallisella toimijalla on parhaat mahdollisuudet vastata näihin haasteisiin.
 
Lopen Osuuspankin toimitusjohtajan Keijo Braggen mukaan hankkeessa mukana olevilla pankeilla oli yhteinen tahto toimia asiassa mahdollisimman nopeasti, joten alkuperäisestä yhdistysaikataulusta pidettiin kiinni.
 
Edustajiston vaalit marraskuussa
Etelä-Hämeen Osuuspankin hallinto rakentuisi edustajistomallille, jossa jäsenet äänestävät oman asiakkuuskonttorinsa mukaan ehdokasta edustajistoon. 
 
Yhdistyminen toteutetaan teknisesti siten, että kolme pankkia liittyy Riihimäen seudun Osuuspankkiin, joka on vanhin pankeista ja joka on ainoa edustajistopankki. 
 
– Edustajiston vaalit kaikissa pankeissa on marraskuussa. Etuna tässä menettelyssä on, että näin säästetään aikaa ja päästään aloittamaan suunnitellusti ensi vuoden alussa, sanoo Riihimäen seudun Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Runsamo.
 
Edustajisto puolestaan valitsisi hallintoneuvoston ja hallintoneuvosto hallituksen. Edustajistossa olisi 60 jäsentä, hallintoneuvostossa 30 jäsentä ja hallituksessa 7 jäsentä. 
 
– Siirtymäkaudella 2014-17 hallintoneuvoston ja hallituksen paikkojen jakautumisesta on sovittu liittyvien pankkien liiketoiminnan suuruuden ja omien varojen perusteella. Edustajistopaikat määräytyisivät jäsenmäärien perusteella, Timo Metsola selvittää.
 
Edustajiston ehdokkaaksi voi asettua jokainen neljän osuuspankin 18 vuotta täyttänyt omistajajäsen, joka on hyväksytty jäseneksi 28.6.2013 mennessä ja joka ei ole osuuspankin palveluksessa. Jäsen voi olla ehdokkaana vain yhdellä jäsenalueella.
 
Paikallisen hallinnon äänen kuuluminen uudessa alueosuuspankissa taataan perustettavilla alue- ja asiakasneuvottelukunnilla. (HäSa)
 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic