Kanta-Häme

Etelä-Hämeessä asuntolainojen määrä ennallaan

Nordean Etelä-Hämeen alueen asuntoluottojen määrä on pysynyt käytännössä ennallaan tänä vuonna. Vuoden takaisesta asuntorahoitus kasvoi 2,2 prosenttia, kun menneinä vuosina asuntoluottojen määrä saattoi kasvaa jopa 15 prosenttia.

– Varovaisuus on selvästi lisääntynyt, Nordean aluejohtaja Leena Roiha sanoo kuluttajista.

Nordean yritysrahoitus alueelle kasvoi sen sijaan vuoden alusta 3,2 prosenttia ja vuoden takaisesta 5,2 prosenttia. Roiha kertoo, että suurin osa kasvusta tulee taloyhtiöiden rahoituksesta. Hämeenlinnan seudulle tuli kuitenkin vuoden lopulla jo pienten ja keskisuurten yritysten ”mukavia hankkeita”, joita pankki rahoitti.

– Vielä syksyllä yritysrahoitus oli pelottavan hiljaista.

Asuntokaupan polarisoituminen jatkui. Eri puolilla Suomea käytiin asuntokauppaa aivan eri tahtiin. Tällä on myös vaikutusta asuntojen vakuusarvoihin ja pankkien luotonantoon.

– Polarisoitumista ei tapahdu vain jakaen Suomen eri osia vaan jopa Hämeenlinnan sisällä. Hämeenlinnan kauppatorin läheisyydessä rahoitus on aivan erilaista kuin kaupungin syrjäkulmilla.

Nordean Etelä-Hämeen alue tekee hyvää tulosta, sillä rahoituskate kasvoi yli neljänneksen ja liiketulos yli 50 prosenttia. Roiha selittää tuloksen parantumista yritysluottojen marginaalien nousulla ja säästöillä.

– Yritysten rahoituksen maturiteetti on lyhyt ja luottojen kierto on nopea. Muun rahoituksen hiljentyminen vaikuttaa viiveellä. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic