Kanta-Häme

Etelä-Suomen maakunta mietityttää

Metropolialueen selvityshenkilöt ehdottavat muutoksia eteläisen Suomen maakuntakartalle.

Äskettäin julkaistussa esiselvityksessä nykyisten Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien tilalle on kaavailtu kahta maakuntaa: Helsingin ja Etelä-Suomen liittoa.

Etelä-Suomen maakuntaan kuluisivat molemmat Hämeet sekä nykyisen Uudenmaan länsi- ja itäosat. Esimerkiksi Hyvinkää kuuluisi kuitenkin Helsingin maakuntaan.

Etelä-Suomen liitto tekisi tiivistä yhteistyötä Helsingin liiton kanssa. Ne laatisivat yhdessä muun muassa Helsingin seudun ja sitä ympäröivän metropolialueen kehitystä ohjaavan maakuntasuunnitelman ja -kaavan sekä niiden toteuttamisohjelmat.

”Pitkässä …kuusessa”

Maakuntajohtaja Timo Reina Hämeen liitosta suhtautuu ehdotukseen avoimin mielin.

– En ole hyppimässä barrikadeille puoleen tai toiseen. Tällaiset muutokset ovat kuitenkin aika pitkässä kuusessa eli pitää tapahtua monta asiaa ennen kuin näissä edetään, Reina sanoo.

Metropoliselvityksen kylkiäisenä julkistettu esitys ei tullut tuoreelle maakuntajohtajalle yllätyksenä.

– Oli ihan odotettavissa, että tämäntyyppinen ehdotus tulee. Itsekin sitä jo syksyllä ennakoin. Esitys on looginen heijastuma metropolihallinnon rakentamisesta, jos se tehdään Uudenmaan liittoa suppeammalle alueelle ja omaksi organisaatioksi, Reina toteaa.

Hän muistuttaa, että maakuntajako ja -liittojen asema nousevat tulevaisuudessa joka tapauksessa pöydälle.

– Tämä esitys toki saattaa nopeammin vaikuttaa eteläisen Suomen jäsentymiseen metropolihallinnon liitännäisenä.

”Ei huono”

Reina ei pidä esitystä ”likimainkaan huonoimpana” kaikista mahdollisista vaihtoehdoista.

– Meidän kannattaa katsoa sitä Hämeen näkökulmasta ihan avoimesti.

Reinan mukaan tärkeintä joka tapauksessa on, ettei laajan ja suppeamman metropolihallinnon välille pystytetä turhia muureja.

– Uusimaa ja Hämeet on tiivis yhteistoiminta-alue. On tärkeää, että se työ jatkuu, Reina korostaa.

Riihimäki erillään… Hyvinkäästä

Maakuntajaon muuttuminen voisi vaikuttaa esimerkiksi ammattikorkeakoulun, sairaanhoitopiirin ja vaalipiirin rajoihin. Reinan mukaan lopullisia vaikutuksia on vielä mahdotonta ennakoida.

Hänen mukaansa Hämeen liitto seuraa metropoliselvityksen etenemistä mielenkiinnolla ja osallistuu mielellään aiheesta käytävään keskusteluun. Varsinaista lausuntopyyntöä liitto ei ole toistaiseksi saanut, mutta joitakin taustakeskusteluita asiasta on jo käyty.

Reinan mukaan Kanta-Hämeen kannalta mielenkiintoista selvityksessä on myös se, etteivät selvityshenkilöt ehdota Riihimäen ja Hyvinkään kuntaliitoksen selvittämistä.

– Sillä rintamalla ei nyt näyttäisi toteutuvan mitään, koska Hyvinkää ja Riihimäki tuskin vapaaehtoisesti tällaista selvitystä käynnistävät, Reina arvioi. (HäSa)

 

Hamkin asema huolettaa

Forssan seudulla on ollut viime vuosina havaittavissa imua Varsinais-Suomen suuntaan muun muassa sairaanhoitopiiriasioissa.
 
Forssan vs. kaupunginjohtaja Minna Lintonen ei kuitenkaan suoralta kädeltä tyrmää metropoliselvittäjien esitystä.
 
– En sano juuta, enkä jaata, koska en ole ehtinyt puntaroida kaikkia plussia ja miinuksia. Mutta kyllä minusta aina voi arvioida myös uusia näkökulmia ja selvittää, mitä niistä seuraa, Lintonen toteaa.
 
Yksi huolenaihe vuodenvaihteeseen asti Hämeen ammattikorkeakoulun yhtymähallituksen puheenjohtajana toimineelle Lintoselle nousee heti mieleen.
 
– Hallitusohjelmaan on kirjattu, että jokaisessa maakunnassa pitää olla yksi korkeakouluyksikkö. Tämä suunnitelma on siinä mielessä pahaenteinen, että se voi viedä nykyisestä Kanta-Hämeestä korkeakoulun, Lintonen pohtii.
 
Toisaalta Hamk tekee jo nyt yhteistyötä FUAS-liittoumassa Lahden ammattikorkeakoulun ja Laurean kanssa.
 
– Ei tämä siinä mielessä mitään ihmeellistä ole, jos tällaista suurmetropolialuetta halutaan synnyttää. Ja kyllähän me toisaalta mielellään haluaisimme, että pääkaupunkiseudun veto ulottuisi tänne Forssaan saakka, Lintonen sanoo.
 
Hän muistuttaa, että laajempi keskustelu maakuntien kohtalosta käytäneen vasta sen jälkeen, kun kuntakartat ovat selvillä.
 
– Jos Kanta-Hämeessä on lopulta vain kolme kuntaa eli Forssa, Riihimäki ja Hämeenlinna, niin kyllähän se aika keinotekoiselta tuntuisi siinä tilanteessa ylläpitää maakuntaliittoa, Lintonen pohtii.