Kanta-Häme

Etsimme herkullisimpia gluteenittomia reseptejä - kerro meille reseptisi!

Oletko pohtinut, mitä tarjota gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ystävällesi?

Suomessa yhä useampi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota. Valtaosa heistä sairastaa keliakiaa.

– Keliakia on hoitonsa puolesta erityislaatuinen sairaus, sillä siihen ei ole lääkettä, vaan sairautta hoidetaan tarkalla gluteenittomalla ruokavaliolla. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnää, ohraa eikä ruista, muistuttaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Keliaakikko joutuu noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä. Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen vakuuttaa, ettei gluteeniton tarjoilu ole vaikeaa, kunhan opettelee muutamat perusasiat.

Jos haluaa leipoa tai valmistaa ruokaa itse, gluteenittomia ohjeita löytyy esimerkiksi Keliakialiiton verkkosivuilta.

– Tärkeintä on tarkkuus. Gluteenittomaan leivonnaiseen tai ruokaan ei saa päätyä missään vaiheessa gluteenipitoisia ainesosia, Jokinen muistuttaa.

Hämeen Sanomat pyytää nyt lukijoitaan jakamaan hyviksi osoittautuneet gluteenittomat reseptinsä keliakiaviikon kunniaksi. Lähetä reseptisi sähköpostilla osoitteeseen ajastin@hameensanomat.fi torstaihin 8.9. mennessä.

Julkaisemme mielenkiintoisimmat reseptit lauantain lehdessä.

Vuosittain järjestettävän teemaviikon tavoitteena on lisätä keliakian tunnettuutta. Keliakian esiintyvyydeksi arvioidaan Suomessa kaksi prosenttia, mutta diagnoosin on saanut vasta kolmannes. Valtaosa sairastaa keliakiaa tietämättään.