Kanta-Häme

Etsinnän aktiivisin vaihe kestää muutaman päivän

Hämeenlinna

Hämeenlinnassa lokakuun puolivälissä kadonneeksi ilmoitettua miestä ei ole vieläkään löydetty.

60-vuotias mies nähtiin viimeisen kerran keskiviikkona 12.10. Kanta-Hämeen keskussairaalan lähistöllä.

Rikoskomisario Ari Pullinen Hämeen poliisilaitokselta kertoo, että laajempia etsintöjä tehtiin heti katoamisen jälkeen kolmen päivän ajan.

Etsinnät keskittyivät Ahvenistolle, Kahtoilammelle, Jukolaan ja ulkopaikkakunnille – siis paikkoihin, joissa hänet on varmuudella viimeksi nähty.

Katoamisviikon perjantaina Ahvenistolla järjestettiin etsinnät, johon osallistui Rajavartiolaitoksen helikoptereiden lisäksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun väkeä, poliisikoiria sekä kadonneen omaisia.

Tuolloin kadonnutta etsittiin myös vedestä. Rikoskomisario Pullinen arvioi etsintöihin osallistuneen kymmeniä ihmisiä. Poliisi on myös tarkistanut useita katoamiseen liittyviä yleisövihjeitä. Vihjeet eivät kuitenkaan ole tuottaneet tulosta.

Nyt aktiiviset, laajemmat etsinnät on lopetettu, koska tiedossa olleet paikat on haravoitu.

– Etsintä on aina keskitettävä jollekin tietylle, rajatulle alueelle. Maastoetsinnöissä alue on käytävä kohtuullisen tiheällä kammalla läpi, jotta voidaan varmistua, ettei henkilö ole alueella.

Se, miten pitkään aktiivisia etsintöjä jatketaan, riippuu Pullisen mukaan aina tapauksesta ja olosuhteista. Koska kaikki tiedossa olevat kivet on nyt käännetty, jatkaa poliisi etsintää sitä mukaan, kuin uusia vihjeitä ilmaantuu.

Kadonneen tuntomerkit ovat seuraavat: pituus 175 senttiä ja vartaloltaan roteva. Lisäksi miehellä on tummanruskeat hiukset, tumma parta ja voimakkaat pulisongit.

Katoamishetkellä miehellä oli yllään musta fleecepusakka, jossa on turkoosin värinen kaulus. Pusakan päällä oli musta toppatakki, jossa on punaisia raitoja.

Poliisi pyytää mahdollisista havainnoista tietoa numeroon 112 tai päiväaikaan numeroon 050-564 3119.

Poliisi on kirjannut tänä vuonna Kanta-Hämeestä 24 kadonneisiin henkilöihin liittyvää ilmoitusta. Viime vuonna ilmoituksia tuli yhteensä 27 kappaletta.

Valtaosa ilmoituksista koskee Hämeenlinnaa: tänä vuonna 9 ja viime vuonna 12 kappaletta. Suurin osa tapauksista selviää heti muutamien lähipäivien aikana.

Sitä, kuinka monta kadonneisiin liittyvää avointa juttua poliisille on vuosien varrella kertynyt, ei tilastoista äkkiseltään pysty näkemään.

Rikoskomisario Marko Mäkinen Hämeen poliisista on pannut merkille, että ihmisten ilmoitusherkkyys katoamisissa on selvästi vuosien aikana madaltunut. Osittain tähän vaikuttaa kännykkäkulttuuri, se, että ihmisen oletetaan olevan jatkuvasti helposti tavoitettavissa.

Jos ihminen jää kateisiin, on omaisten mahdollista hakea tuomioistuimelta päätöstä kuolleeksi julistamisesta.

Kuolleeksi julistamisesta voidaan hakea tavallisesti viiden vuoden odotusajan jälkeen, jollei kadonneen esimerkiksi voida katsoa olleen mukana vakavassa onnettomuudessa, josta hänen ei ole syytä olettaa pelastuneen.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic