Kanta-Häme

Etsitään oikeita töitä!

 

Käytännössä valtakunnallisen Työn paikka -hankkeen kohderyhmään kuuluvat 500 päivää työttömyysetuutta saaneet tai 12 kuukautta työttöminä olleet henkilöt sekä maahanmuuttajat. 
Tervakoskelainen Anne Keränen, 42, on yksi yli 25-vuotiaista pitkään työttömistä olleista, joka on päässyt kolmivuotiseen hankkeeseen mukaan.
 
– Olen käynyt Turengin Pajalla kuntouttavassa työtoiminnassa vuoden verran. Haluaisin päästä takaisin työelämään.
 
– Tavoitteena on, että Anne olisi töissä viimeistään vuoden päästä, Janakkalan työpajan vastaava ohjaaja Tomi Lindstén huomauttaa. 
 
Seulan läpi kertaalleen
 
Yksi uusista väylistä kohti avoimia työmarkkinoita on työnhakuklubi, joka avattiin Turengin työpajan yhteyteen keskiviikkona. Hämeenlinnan Kastellissa työnhakuklubi on toiminut helmikuusta lähtien. Myös Hattulaan avataan oma. 
 
– Sillä haetaan työttömälle pidempiaikaista työsuhdetta, jossa saisi työehtosopimuksen mukaista palkkaa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Heikki Rantala päätavoitteesta.
 
Hänen mukaansa hankerahoitteisesti lyhytaikaisia työpaikkoja järjestävät yhdistykset eivät voi palkata samaa henkilöä uudestaan rajallisten määrärahojen takia. Sen sijaan Työn paikka -hanke on osa hallituksen kuntakokeilua, jossa työtä antavilla yrityksillä on mahdollisuus saada palkkatukea.
 
Lindstén kertoo, että hankkeen työnhakuklubiin päässeet pitkäaikaistyöttömät ovat käyneet jo kerran seulan läpi.
 
– Kun henkilö pääsee Pajan kuntouttavan toiminnan kautta takaisin säännölliseen elämänrytmiin kiinni, hän osoittaa olevansa valmis töihin. Näin autamme myös työnantajia.
 
Näyttöä osaamisesta
 
Hankkeen työhönetsijä ja -valmentaja Aulis Veteläinen korostaa, että ilman koulutustakin voi löytyä osaamista. Se vain pitää saada työnantajien tietoon.
 
– Koulutuksen ei tarvitse kestää vuosia, että on pätevä johonkin työhön. Esimerkiksi geelikynsiä oppii laittamaan viikonloppukurssilla eikä rengasasentajan työhön tarvita kokonaista tutkintoa.
 
Pitää vain olla näyttöä henkilön osaamisesta.
 
1990-luvun lama söi työt monelta, myös maskeeraajalinjan käyneeltä Anne Keräseltä.
 
– Silloin ei ollut enää muuta jäljellä, kuin kirurgintöitä, hän naurahtaa.
 
Keränen vietti 10 vuotta lasten kanssa kotona, mutta töihin palaaminen ei ollutkaan enää helppoa.
 
– Olin työharjoittelussa kaupanalalla yhden ihmisen firmassa, mutta hänellä ei ollut varaa palkata minua. Pidin kyllä siitä työstä.
 
Nyt Keränen on pyörittänyt Turengin työpajan myymälää.
 
– Asiakaspalvelu ja myyntityö ovat minulla selkärangassa, mutta olen avoin kaikille töille.
 
Tietokoneita tarvitaan
 
Seuraavaksi Keränen valmistelee yhdessä Lindsténin ja Veteläisen kanssa työnantajalle esiteltävän portfolio-tyylisen työkansion.
 
Tavallisten ja nettipohjaisten ansioluetteloiden laatimiseen tarvitaan luonnollisesti myös tietokoneita, joita pajoihin ei voi hankkeen rahoituksella hankkia.
 
– Tietokoneita todellakin tarvitaan. Haastan yritykset lahjoittamaan niitä vaikka käytettyinä, sillä tietotekniikkaa osaamaton, varsinkin keski-ikäinen ihminen on todellisessa syrjäytymisvaarassa, Rantala huomauttaa.
 
Tietokoneiden tarve kasvaa, kun Janakkalan kunta lisää työpajatoimintaa ensi maanantaina.
 
– Tervakoskelle perustetaan Timo Niemen luotsaama työpaja entisen nuokkarin tiloihin. Siitä tulee matalan kynnyksen paikka, josta voisi sitten siirtyä pehmeän aloituksen jälkeen Turenkiin, Lindstén sanoo.