Kanta-Häme

Etsivät jatkavat lähes koko maassa

 

Etsivän nuorisotyön laajentuminen jää yhdeksi nuorisotakuun voitoksi. Toimintaa on osassa kuntia ollut jo vuosia, mutta hallitusohjelmaan sisältynyt nuorisotakuu vauhditti sen leviämistä. Enää vain parissakymmenessä kunnassa ei ole etsivää nuorisotyötä.

Toimintamuoto pyrkii ohjaamaan nuorta yksilöllisesti hänen tarvitsemiinsa palveluihin. Suurimmalle osalle on löytynyt sopivaa toimintaa.

Yksi heistä on Topi Hämäläinen, joka opiskeli puolentoista vuoden ajan metsäkonealaa, mutta keskeytti opinnot. Koneet kiinnostivat, mutta tunneilla istuminen ei tuntunut omalta asialta.

Etsivän nuorisotyön kautta hän sai harjoittelupaikan Joutenlammen kurssikeskuksen kiinteistönhoidosta. Sittemmin lyhyet harjoittelut samassa paikassa jatkuivat, kunnes hän pääsi tammikuussa aloittamaan siellä opiskelut oppisopimuksella.

Hämäläinen hoitaa alueen ympäristöä ja tekee huoltotöitä. Kahden ja puolen vuoden kuluttua hän valmistuu kiinteistönhoitajaksi.

– On hyvä, ettei nuoren anneta jäädä kotiin makaamaan. Siitä alkaa helposti kierre, hän sanoo.

Opiskelija Janne Kemppainen puolestaan on selventänyt tulevaisuudensuunnitelmiaan etsivän nuorisotyön avulla puolen vuoden ajan. Hänellä on opiskelupaikka Kajaanin ammattikorkeakoulussa, mutta sairausloma keskeytti tradenomiopinnot ja pani pohtimaan alan sopivuutta.

Nuorisotyöntekijöiltä hän tuntee saavansa apua laajemmin kuin koulun kuraattorilta, jonka kanssa luontuvat opintoihin liittyvät keskustelut.

Kun nuorisotyön järjestö Allianssi selvitti nuorten mielipiteitä nuorisotakuun onnistumisista, kärkeen nousi etsivä nuorisotyö. Nuoret lukivat onnistumisten joukkoon myös työpajatoiminnan ja erilaisten hankkeiden mahdollistaman yksilöllisen ohjauksen.

Allianssin puheenjohtaja Eero Rämö pitää etsivää nuorisotyötä tärkeänä osana nuorisotakuuta. Silti järjestö ajaa nuorisotakuun perusteisiin muutoksia.

Allianssin mielestä asioita on katsottu liikaa hallinnon näkökulmasta, jolloin nuori on jäänyt toiseksi. Järjestö muistuttaa peruspalveluiden tärkeydestä ja kokonaisvaltaisesta otteesta.

Työllisyyden lisäksi harrastusmahdollisuuksien on oltava kunnossa, samoin nivelvaiheiden ”neuvolasta kutsuntoihin”.

Yksi korjattava asia on asunnottomuus. Viime vuonna noin 1 700 alle 25-vuotiasta oli ilman kotia.

– Jos ei ole kotia, on vaikea lähteä rakentamaan tulevaisuutta, sanoi ylijohtaja Tuija Oivo työ- ja elinkeinoministeriöstä esitellessään nuorisotakuun seurantaryhmän raporttia.

Nuorten keskimääräinen työttömyysaika piteni takuusta huolimatta. Noin kolmasosalla työttömyysaika venyy yli kolmen kuukauden. Kaikkein hankalin tilanne on maahanmuuttajanuorilla ja niillä, joilla työllistymistä hidastaa vamma tai sairaus.

Henkilökohtaiset palvelut ovat nuorille tärkeitä.

Pahimmillaan ohjaajat ja tukijat vaihtuvat tiuhaan.

– On kauheaa, jos päästään jyvälle, mutta sitten ei olekaan tarjota oppisopimusta, koulutus- tai työharjoittelupaikkaa, Oivo huokasi. (LM–HäSa)

Äidit kannustivat poikiaan liikkeelle

Miten Janne Kemppainen ja Topi Hämäläinen päätyivät etsivän nuorisotyön piiriin?

Vastauksissa on yksi yhteinen asia: molempien tapauksissa omat äidit antoivat lopullisen sysäyksen.

Kun Kemppainen jäi sairauslomalle opinnoista, äiti tuki yhteydenotossa ”etsiviin”. Poika hieman epäröi, sillä hänellä oli entuudestaan joitakin huonoja kokemuksia tukipalveluista.

Puhelimeen vastasi nuorisotyöntekijä Mervi Kärki, jonka kanssa yhteistyö on jatkunut nyt puolen vuoden ajan.

– Olen ollut yllättynyt, miten avointa ja positiivista henkilökunta on, Kemppainen sanoo.

Tärkeintä hänelle ovat keskustelut kasvotusten. Hämäläinen ehti olla koulun keskeyttämisen jälkeen kotona pari kuukautta ennen kuin tapasi etsivän nuorisotyöntekijän ensi kertaa.

– Äiti otti yhteyttä, enkä pannut vastaan, hän muistelee kolmen vuoden takaista tilannetta.

Etsivässä nuorisotyössä on paljon yksilötapaamisia, mutta joskus nuoret ja ohjaajat vaikkapa kokkaavat tai keilaavat yhdessä. Pienetkin yhteiset hetket voivat vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kemppainen pitää tärkeänä pysyvyyttä.

– Voi käydä ylivoimaiseksi, jos repii itseään moneen suuntaan.

 

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic