Kanta-Häme

EU-tukia voidaan karhuta vuosienkin päästä

Vanajaveden opiston lähtö Verkatehtaalta voi johtaa tilanteeseen, jossa Verkatehtaan remontointiin myönnettyä EU- ja valtionrahoitusta pitää maksaa takaisin. Kyse on tulkinnasta.

Tukien palautusta käsiteltiin Hämeenlinnan konsernijaostossa joulukuussa Vanajaveden opiston VOP:n muuton yhteydessä.

VOP haluttaisiin koulutuskuntayhtymä Tavastian hallussa oleviin tiloihin, mutta muun muassa Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor on esittänyt (HäSa 6.12.), että muutto voi vaikuttaa Verkatehtaan remonttiin myönnettyihin tukiin.

Valtionavustuslain mukaan avustuksen saaja voi joutua maksamaan tukia takaisin vielä kymmenien vuosien päästä, jos tuetun kohteen käyttötarkoitus muuttuu.

Verkatehtaaseen sovelletaan alkuperäisten tukipäätösten mukaan 30 vuoden käyttöaikaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön taloustarkastaja Piia Salminen vahvistaa, että jo vuokralaisen muutos voi johtaa takaisinmaksuvelvoitteeseen, jos tilanne muuttuu rajusti rahan myöntöperusteista.

– Asiasta olisi ainakin ilmoitettava, Salminen toteaa yleisellä tasolla.

Verkatehtaan tapauksessa kyse on, muuttaako Vanajaveden opiston lähtö tuen myöntämisperusteissa kuvailtua tilannetta.

Verkatehtaan yli 10 miljoonan euron avustuksista päätti jo lakkautettu Etelä-Suomen lääninhallitus. Kaikkiaan Verkatehdas maksoi lähes 30 miljoonaa.

Hämeen Sanomat tarkisti lääninhallituksen tukipäätökset vuosilta 2001, 2004 ja 2006 maakunta-arkistosta.

Astor tarkentaa, että VOPin tapauksessa kyse on C-rakennuksen 2.–5. kerroksen muutostöihin haetuista rahoista. Tähän lääninhallitus myönsi 575 000 euroa Euroopan aluekehitysrahaston EAKR:n rahaa vuonna 2006.

Rahoituspäätöksessä ehdoksi sanotaan, että hankkeen hyväksyttyä projektisuunnitelmaa on noudatettava. Suunnitelma on päätöksen liitteenä, mutta liitteitä ei ollut arkistossa saatavana.

Lääninhallitus on edellyttänyt hakijaa, siis Hämeenlinnan kaupunkia, säilyttämään projektia koskevat asiakirjat pelkästään vuoden 2015 loppuun saakka.

Projektisuunnitelmaa ei arkistossa löytynyt, mutta Verkatehtaan liiketoimintasuunnitelmasta on tallessa tiivistelmä. Se löytyy Verkatehtaan EAKR-rahoitteisen suunnitteluhankkeen liitteistä maaliskuulta 2005.

Suunnitelmassa on kirjattu kanta-asiakkaiksi ”Hämeenlinnan kaupungin rahoittamat kulttuurilaitokset, taiteen perusopetusta antavat oppilaitokset ja kansalaisopisto, joilla on pysyviä toimitiloja alueella”.

Tämä tosin todistaa lähinnä sen, että yli 10 vuotta sitten kansalaisopiston ajateltiin pysyvän tiloissa.

Astor arvelee, että VOP:n lähtö ei itsessään laukaise takaisinmaksuehtoa. Hän kommentoi asioita muistinvaraisesti ja toteaa, ettei asia suoraan kuulu Verkatehdas oy:lle, koska tuet on maksettu Hämeenlinnan kaupungille.

– Mutta jos paikalle tulee vaikkapa insinööritoimisto, niin maksuehto voisi täyttyä, Astor sanoo.

Hän lisää, että mahdollinen takaisinmaksu koskisi 575 000 eurosta sitä osuutta, joka kohdistuisi VOP:n käytössä olleisiin tiloihin.

Kiertoteitä on kaksi. Alkuperäisen tukipäätöksen mukaan projektisuunnitelmaa koskevista muutoksista on tehtävä ilmoitus Etelä-Suomen lääninhallitukselle eli nykyisin aluehallintovirastolle.

Toinen vaihtoehto olisi etsiä tilalle toimintaa, joka vielä vastaa alkuperäisen tukipäätöksen henkeä. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic