Kanta-Häme

EU:n muovikiellot vaikuttavat vain vähän Suomessa – Huhtamäki ja Coveris Rigid eivät edes valmista kieltotuotteita

EU:n direktiivi muovisista kertatuotteista ei vaikuttaisi paljon suomalaiseen tuotantoon ja kuluttajien valikoimiin.

Suomessa ei tiettävästi valmisteta muovituotteita, joita direktiiviehdotuksen kiellot koskevat. Kielletyksi esitetyt tuotteet on helppo korvat muista materiaaleista valmistetuilla tuotteilla.

– Emme valmista mitään tuotteita, jotka kuuluisivat kiellon piiriin. Käytämme vain kartonkia valmistuksessa, kertoo Huhtamäki Foodservice Nordicin toimitusjohtaja Maisa Katila.

Huhtamäki on nykyisin käytännössä Pohjoismaiden ainoa kertaruokailuvälineiden valmistaja. Yhtiön Suomen tuotanto on Hämeenlinnan Käikälässä.

EU ei ole kieltämässäkään elintarviketeollisuuden muovisia pakkauksia. Direktiivin kiellot koskisivat eniten kertakäyttöisiä kuluttajatuotteita.

Coveris Rigid Finland on merkittävä muovisten elintarvikepakkausten valmistaja. Sen tehdas on Hämeenlinnan Painokankaalla. Iso osa Suomen pienistä maitotuotteiden rasioista on sen valmistamia.

– Meillä ei ole yhtään tuotetta, jota esitetty kielto koskisi, Coveris Rigid Finlandin toimitusjohtaja Jarmo Ukonaho sanoo.

Huhtamäki jakaa omien tuotteidensa mukana myös muovista valmistettuja kertatuotteita kaupalle. Kartonkilautaset ja -kupit ovat yleensä myynnissäkin samassa kaupan hyllyssä kuin muoviset aterimet, jotka aiotaan kieltää.

– Muoviset aterimet voidaan korvata muusta materiaalista valmistetuilla tuotteilla. Muovipillitkin voidaan valmistaa paperista tai biohajoavasta materiaalista, Katila sanoo.

Huhtamäki valmistaa ja jakaa tuotteita kahviloiden Coffee to go -liiketoimintaan. Kahvilat, kioskit ja lounasravintolat myyvät paljon kahviannoksia kartonkisesta kuumakupista, johon saa muovisen kannen.

Direktiivin mukaan muoviset juomapakkaukset sallitaan, jos niissä on suljettava kansi. Kielto ei siten koske muovisia kansiakaan.

Kartonkiset ruokailulautaset valmistetaan puhtaasti puupohjaisesta kartongista. Tavallisten lautasten pinta on lakattu elintarvikelakalla.

– Syvissä lautasissa on pinnoite, jotta se kestää kuuman keiton. Kartonkikupeissa on niin ikään oltava pinnoite, jotta ne kestävät juoman, Katila kertoo.

Pinnoitteena käytetään nyt useimmiten polyeteeniä, mutta se voidaan korvata myös muulla pinnoitteella. Tuotteita saa biohajoavina ja uusiutuvista materiaaleista. Kartonkikupeissa ei käytetä muovipinnoitettua nestekartonkia, jota käytetään muun muassa maitopurkeissa.

– Nestekartonki on erityyppistä kuin kuppikartonki.

Kirkkaat muoviset juomapikarit voidaan korvata muilla tuotteilla. Niitä myydään jo nyt biohajoavina.

Komission ehdottama direktiivi kieltäisi eräiden muovisten kerta-astioiden lisäksi eräät muut pienet kertakäyttöiset muovituotteet. Näitä ovat esimerkiksi vanupuikot, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret.

Komissio myös perustelee direktiivin kieltoja sillä, että kieltojen piiriin kuuluvat tuotteet voidaan helposti ja edullisesti korvata muusta materiaalista valmistetuilla tuotteilla.

Useiden EU-maiden on vaikea täyttää eräät muovidirektiivin vaatimukset. Esimerkiksi juomapullojen kierrätys on heikolla tasolla, kun direktiivi vaatii jäsenvaltioita keräämään 90 prosenttia muovipulloista. Suomessa jo nyt yli 90 prosenttia kertakäyttöisistä muovipulloista palautuu takaisin panttijärjestelmällä. HÄSA