Kanta-Häme

Euron kriisi on jo historiaa

Pankkiunioni palautti markkinoiden uskon euroon, sanoo Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.

Hänen mukaansa tilanne on nyt ratkaisevasti toinen kuin vielä puolitoista vuotta sitten, jolloin eurooppalaiset pankit joutuivat maksamaan suuria korkoja euroalueen mahdollisen hajoamisen varalta.

Kesällä 2012 tehtiin päätös pankkiunionista. Lisäksi Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti tekevänsä kaiken voitavansa euron tulevaisuuden turvaamiseksi.

– Sen jälkeen tilanne rauhoittui selvästi. Tällä hetkellä markkinoiden luottamus euroon on suuri, eikä kukaan enää spekuloi sen hajoamisella, Liikanen sanoo.

EKP:n neuvoston jäsenenäkin toimiva Liikanen on sitä mieltä, että pankkiunioni olisi pitänyt perustaa jo yhtä aikaa euroalueen kanssa. Tällöin olisi estetty eurooppalaisen finanssikriisin syntyminen.

Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Liikasen mukaan euro on nyt käynyt läpi historiallisen testin.

– Moni on pitänyt sitä maailman suurimpana talouskriisinä. Nyt Financial Timeskin kirjoitti, että tilanne on jo melkein ohi, Liikanen toteaa.

Hän vieraili perjantai-iltana Janakkalassa Ihminen, raha ja valta -keskustelutilaisuudessa.

Ukrainan päästävä…korruptiosta

Tällä hetkellä suomalaiset ovat huolissaan Ukrainan kriisin talousvaikutuksista. Liikanen muistuttaa, että Venäjän talous oli heikossa hapessa jo paljon ennen Ukrainan kriisiä.

Ruplan heikkeneminen alkoi viime syksynä ja on supistanut maahantuontia jopa neljänneksellä. Se on näkynyt jo suomalaisissa vientiyrityksissä sekä muun muassa venäläisten turistien vähenemisenä.

– On tärkeää, että Venäjään kohdistuvat toimenpiteet tehdään siten, että ne koskevat kaikkia tasapuolisesti, Liikanen toteaa.

Hänen mukaansa Ukrainaa ei voi päästää romahtamaan, mutta pelkkä rahallinen tuki ei riitä.

– Mikään rahamäärä ei auta, jos maa ei pääse korruptiosta. IMF täytyy pitää siinä keskeisessä roolissa.

Hän kertoo kiinnittäneensä jo vuosia sitten huomiota siihen, että Ukrainassa kaikkein kalleimmat autot oli pysäköity eduskuntatalon ympärille. Se oli viite siitä, että – toisin kuin Suomessa – poliitikot olivat maan vaurainta kermaa.

– Se on erittäin vaarallinen juttu, Liikanen sanoo.

Sote-sopua ei …synnytetty saunassa

Suomen päivänpolitiikasta entinen valtiovarainministeri suostuu kommentoimaan lyhyesti tehtyä sote-sopua. Hän pitää hienona, että kaikki puoluejohtajat allekirjoittivat sopimuksen.

– Se kertoo siitä, että Jyrki Kataisen, Jutta Urpilaisen, Juha Sipilän ja TImo Soinin välit ovat kunnossa. Aikoinaan Kalevi Sorsa ja Paavo Väyrynen eivät olisi kyenneet samaan, enkä ole ihan varma Paavo Lipposesta ja Esko Ahostakaan, Liikanen arvioi.

Hänen mukaansa sopimus oli Suomen oloissa historiallinen myös toisesta syystä.

– Oli ainutlaatuista, että tätä ei tehty saunan lauteilla, Liikanen naurahtaa.

Budjettiriihen ratkaisuista Liikanen nostaa esiin paljon puhuttaneet lapsilisät.

– Eräs nuori valtiovarainministeri nosti aikanaan reippaasti lapsilisä, mutta ei sekään ollut kansan mieleen. Ei siitä ainakaan positiivista palautetta tullut, Liikanen muisteli omia ministeriaikojaan. (HäSa)