fbpx
Kanta-Häme

Euron siili ja taisteluananas rokkaavat

Turpa kii, tukka pois, älä ajattele, tottele! hyvinkääläinen rap-ryhmä Raptori kajautti melko humoristisesti vuonna 1990 kappaleessaan Armeija.

Nuoria miehiä on kautta aikain peloteltu kauhutarinoilla, että viimeistään armeijassa on aika kasvaa pojasta mieheksi ja metamorfoosi käynnistyy hiusten halkomisella.

Ajat ovat muuttuneet. Nykyään ketään ei saa enää pakottaa ajamaan armeijassa päätänsä siiliksi, sanotaan 1. tammikuuta voimaan tulleissa puolustusvoimien yleisissä palvelusohjesäännöissä (YLPALVO).

Täsmentävää ohjetta sääntökirjassa ei ole aiemmin ollut, jonka vuoksi hiusten pituutta on voitu määritellä ja valvoa hyvinkin tulkinnanvaraisesti – jopa millintarkasti.

Moni on kuullut varuskuntien porttien sisäpuolelta kantautuneita tarinoita, että lomat tyssäsivät liian pitkään kuontaloon.

Panssariprikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtajan, kersantti Miro Jokisen mukaan on totta, että joissain yksiköissä valvotaan hiusten pituutta tarkemmin kuin toisissa.

– Lähtökohtaisesti kyse on kuitenkin palvelusturvallisuudesta. Esimerkiksi panssarivaunujen kanssa työskentelevillä varusmiehillä voisi pitkät hiukset joutua liikkuvien osien väliin.

Hänen mukaansa liian pitkät hiukset eivät ole syy lomien peruuntumiseen ainakaan Parolannummella.

– Jos näin kävisi, siitä pitäisi raportoida meille. Tehtäviimme kuuluu valvoa varusmiesten oikeuksia ja kehittää vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Hiusten pakkoleikkauksesta ei välttämättä ole raportoitu varusmiestoimikunnalle, mutta Hämeen Sanomien saaman tiedon mukaan myös Parolannummella on toimittu vastoin voimassa olevaa palvelusohjesääntöä – lomille ei ollut asiaa, ennen kuin hiustenleikkuukone oli puhunut, ja sehän puhui.

– No joo, kyllä minullakin viime vuonna alokaskaudella viivästyi lomille lähtö, kun hiukset olivat liian pitkät, heinäkuussa 2016 palvelukseen astunut ja pian kotiutuva Roope Vainio kertoo.

Parolannummella on mahdollisuus parturikampaajan käsittelyyn tiistaisin ja torstaisin, mutta hiuksiin saa kajota myös oman käden oikeudella komppanian päivystäjän säilyttämällä parturointikoneella.

Siinä ovat merkittävimmät syyt, miksi euron siili ja viisi euroa maksava taisteluananas ovat Panssariprikaatin suosituimmat hiusmallit.

– Aika moni haluaa myös itse ajaa hiuksensa. Siinä on oma jännityksensä. Itse tempaisin hokitukan ja parran pois ennen armeijaa. Aluksi näky oli outo, mutta kyllä siihen tottuu, varusmiestoimikunnan varapuheenjohtaja Eetu Siltanen naurahtaa.

YLPALVO:ssa on aika tarkkaan määritelty tukan pituus. Miehillä päältä ulottuvat hiukset eivät saa ylittää niskan tai korvan hiusrajaa.

– Kyse on myös siisteydestä. Metsässä ei ole mukava olla, jos on ryönäinen tukka lakin alla. Alun perin lyhyillä hiuksilla varmaankin estettiin täiden leviämistä varuskunnassa, Jokinen arvioi.

Miksi naisilla sitten saa olla ponnari, mutta miehillä ei?

– Naiset ovat vapaaehtoisesti armeijassa. Pään koskemattomuus on silloin kohtuullista, Jokinen sanoo.

Uudistetussa palvelusohjesääntökirjassa tosin on esimerkein kuvailtu päätä myötäilevä nuttura tai lehti.

– Ei nutturaa ole kovin tarkasti valvottu. Riittää, että se on tiukalla kerällä. Kyllä pojat siitä välillä kuittailevat, varsinkin hiustenleikkuun yhteydessä, tammikuun saapumiserässä saapunut Heidi-Marja Virtanen hymyilee.

Luonnonväristä poikkeavia hiuksia ei hyväksytä armeijassa. Jos hiukset haluaa värjätä, se on tehtävä todella hillitysti.

– Liiloja hiuksia ei sallita, mikäli varusmiehellä ei ole geneettistä muutosta, jonka takia hänen hiuksensa olisivat oikeasti sen väriset, Jokinen naurahtaa. HäSa

MUISTELOITA

Meidän tuvassa päänajaminen kuulaksi perustui vapaaehtoisuuteen. Jos joku ei halunnut hiuksistaan eroon, teki sen joku muu hänelle vapaaehtoisesti.

Ryhmähenkeä 1/99

Kuontalo! Karjaisi niskavilloista tarttunut komppanianpäällikkö lomatarkastuksessa, jos ei tukka ollut kuosissa. Uhkasi polttaa lomat, jos ei parturointi maistu. Lupasin käydä varuskuntaparturissa, mutta painelin suoraan rautatieasemalle. kotona lyhentelin hiuksia ja sain maanantaina sotilaalliset kehut päälliköltä “annettujen käskyjen ja määräysten järkähtämättömästä noudattamisesta”.

Sotilas 2/82

Alokaskaudesta ei ole kerrottavaa hiuksista kun oli pää paljaana. Ei ollut vaihtoehtoja.

Käsky kävi 2/05

Parolannummella oli kova juttu ennen kotiutumista yrittää kasvattaa mahdollisimman pitkä tukka ja yrittää sulloa sitä siihen pieneen lippikseen. Hiukset oli vähän niin kuin nyt muodissa oleva miesponnari. Oli se hauskaa kun viikonloppulomille lähdössä yliluutnantti nappasi lätsän pois joltain ja pitkäletti valahti esiin. Kukaan ei päässyt lomalle ennen kuin tukka oli leikattu pois.

Miesponnari 1/04

Saimme käskyn, että meidän komppaniassa lomalle oikeuttava hiustenpituuden yläraja on kolme milliä.

Pakanamaan kartta 1/17

Menot