Kanta-Häme

Euroopan Unionin puolustusyhteistyöprojektit tuplataan

Ilkka Kanervan mukaan puheet EU-armeijasta ovat kuitenkin osittain harhaanjohtavia.
Ilkka Kanerva puhui sunnuntaina Etelä-Hämeen Reserviläispiirin 60-vuotisjuhlassa. Puheessaan Kanerva otti kantaa muun muassa myös naisia koskevan kansallispalveluksen kehittämiseen.

Euroopan Unionin jäsenmaiden ulko- ja puolustusministerit käsittelevät maanantaina uusia projekteja puolustusyhteistyön lisäämiseksi. Yhteistyön määrää aiotaan lisätä käynnistämällä 17 uutta projektia aiempien 17:n rinnalle.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan mukaan vaikuttaa siltä, että jäsenmaat kaipaavat unionilta entistä enemmän puolustusyhteistyötä.

Angela Merkelin puhe kuitenkin synnytti harhan siitä, että jäsenmaiden armeijoista tulisi Brysselistä käsin johdettu EU-armeija. Suomella ja muilla jäsenmailla tulee jatkossakin olemaan omat armeijansa, Kanerva sanoo.

Viime keskiviikkoisessa puheessaan Merkel kannusti unionin jäsenmaita muodostamaan yhteisen armeijan. Kanervan mukaan puolustusyhteistyössä on kyse enemmänkin ongelmista, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan unionin yhteistyötä. Näitä ovat esimerkiksi kybersodankäynti ja hybridivaikuttaminen.

– Vanhastaan olemme tottuneet ajattelemaan, että on sotaa ja rauhaa, mutta näinhän ei enää ole. Nykyään on harmaa vyöhyke, jossa hybridisotaa käydään valitettavasti hyvin arkisesti.

Suomi on mukana nyt kolmessa ja yhdessä pian käynnistyvässä EU:n puolustusprojektissa. Kanervan mukaan unionin etu ei ole yksiselitteisesti Suomenkin etu, vaan erilaisia ongelmia unionin sisällä on lukuisia. Sen takia Suomi lähtee mukaan vain kouralliseen uusista EU projekteista.

Suomen uusin yhteistyöprojekti on pian käynnistyvä kehitystyö miehittämättömien maajärjestelmien, eli lavettien kehittämiseksi yhdessä Viron ja Latvian kanssa. Laveteilla tarkoitetaan perinteisesti erilaisia liikuteltavia kuljetus tai ampuma-alustoja.

Kanervan mukaan myös EU:n ja Naton sotilaallisen vuorovaikutuksen tiivistäminen on Suomen etujen mukaista.

Sunnuntaina Etelä-Hämeen Reserviläispiirin 60-vuotisjuhlassa ja valtakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa puhuneen Kanervan mukaan uskottava reservi on edelleen elintärkeä Suomen puolustukselle. Reservistä eronneiden 2010-luvulla kasvanut määrä ei huolestuta Kanervaa, ainakaan toistaiseksi.

– Yleinen kansallismielipide on edelleen niin maanpuolustushenkinen, että voimme suhtautua ison reservin tulevaisuuteen luottavaisin mielin.

Puheessaan Kanerva otti esiin kansalaispalveluksen kehittämisen seuraavalla hallituskaudella. Kanerva perusteli mallia perustuslailla, johon on kirjattu jokaisen suomalaisen maanpuolustusvelvollisuus.

Myös Reserviläisliitto kertoi tiedotteessa kannattavansa ajatusta myös naisille suunnatuista kutsunnoista. Kutsuntojen tarkoituksena olisi liiton mukaan ennen kaikkea jakaa tietoa naisille sotilaallisesta maanpuolustuksesta ja yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta.

Osana valtakunnallisen maanpuolustusjuhlan tapahtumia järjestettiin myös kenttähartaus sunnuntaiaamuna Summan patsaalla Itsenäisyydenpuistossa. HÄSA

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic