Kanta-Häme

Euroopan vihreiden kärkiehdokas Ska Kellerin mukaan myös eurovaalit ovat ilmastovaalit

Euroopan vihreiden kärkiehdokas Ska Kellerin mukaan kolmen viikon päästä koittavat europarlamenttivaalit ovat jo nyt ilmastovaalit.
Euroopan vihreiden kärkiehdokas Ska Kellerin mukaan ilmastonmuutoksen torjumista ei ole aikaa odotella. Kuva: Riku Hasari
Euroopan vihreiden kärkiehdokas Ska Kellerin mukaan ilmastonmuutoksen torjumista ei ole aikaa odotella. Kuva: Riku Hasari

Verkatehtaalla lauantaina puhuneen Euroopan unionin vihreiden kärkiehdokkaan Fraziska ”Ska” Kellerin mukaan tulevat europarlamenttivaalit ovat erittäin ratkaisevat Euroopan ja osaltaan koko maailman tulevaisuuden suhteen.

Erityisen huolissaan saksalainen komissaariehdokas on siitä, että osa Euroopan poliittisista toimijoista yrittää jakaa Euroopan osiin tilanteessa, jossa kansainvälinen yhteistyö on tärkeämpää kuin kenties koskaan.

– Tieteellinen tutkimus kertoo, että meillä on jäljellä rajallinen määrä aikaa, jos aiomme vielä ehtiä puuttumaan ilmastonmuutoksen etenemiseen.

Esimerkiksi lentoliikenteeseen puuttuminen on kansallisessa mittakaavassa vaikeaa, mutta yhteistyössä Euroopan unionin maat voivat vaikuttaa siihen paremmin, Keller sanoo.

Vaikka Keller on huolissaan ajan käymisestä vähiin, hän suhtautuu tilanteeseen optimistisesti. Hänen mukaansa pyörää ei nimittäin tarvitse keksiä uudelleen, sillä keinot, joilla ilmastoon voidaan vaikuttaa, tiedetään jo.

Euroopan unionin matkustusverkon ylläpitoon ja luomiseen käytettävästä rahasta suuri osa menee teiden kunnossapitoon. Kellerin mukaan EU voi vaikuttaa ilmastoon ohjaamalla rahoitusta esimerkiksi raideliikenteen kehittämiseen, erityisesti yöjuniin, joilla voitaisiin keventää lentotaakkaa.

– Suomen ja Tallinnan välinen rautatietunneli olisi hyvä askel tulevaisuuteen, mutta meidän ei tarvitse odottaa niin pitkään. Kaupunkien välinen lauttamatka on lyhyt, ja esimerkiksi Tallinnasta Berliiniin kulkevalla yöjunalla pystyttäisiin vähentämään lentoliikennettä.

Aktivistitaustainen poliitikko korostaakin sitä, että nopeus poliittisissa päätöksissä on nyt erittäin tärkeää.

– Meillä on vain yksi planeetta, joten meidän ei kannattaisi uhkapelata sen kohtalolla.

Ilmastoteemojen lisäksi Keller kertoo, että tulevissa vaaleissa Euroopan vihreiden kantavia teemoja ovat esimerkiksi lajien monimuotoisuuden säilyminen, unionin maanviljelypolitiikan kehittäminen ympäristöystävällisempään suuntaan sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

– Unionin sisällä on paljon eroja esimerkiksi nuorisotyöttömyydessä, joka on Kreikassa edelleen todella korkea.

Lisäksi unionin jo nykyisten jäsenmaiden toimintaa tulee edelleen valvoa ja vaikuttaa esimerkiksi vapaan lehdistön sensuuriin Unkarissa tai naisten oikeuksiin konservatiivisissa maissa kuten Puolassa.

– Puola on ollut vihreille yleensä vaikeaa aluetta. Näissä vaaleissa saatamme kuitenkin saada ensimmäisen vihreän puolalaisen mepin, Keller toivoo. HÄSA

Päivän lehti

16.7.2020