fbpx
Kanta-Häme

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on monelle vieras

Kahdella viidestä eurooppalaisesta on tällä hetkellä eurooppalainen sairaanhoitokortti, mutta suomalaisista ilmaisen kortin on hankkinut vain joka viides. Suunnittelija Satu Metsävainio Kelasta toteaa, että on vaikea sanoa syitä siihen, miksi useammat suomalaiset eivät ole hankkineet korttia.

– Korttien määrän vaihtelu maittain suhteessa sairausvakuutettuihin on kuitenkin melko suurta, Metsävainio sanoo.

Euroopan unionin mukaan Italiassa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa kaikilla sairausvakuutetuilla asukkailla on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Romaniassa kortti on vain 0,6 ja Bulgariassa 3,6 prosentilla sairausvakuutetuista asukkaista.

Korttien määrä on kuitenkin kasvanut tasaisesti. Esimerkiksi vuonna 2012 sairaanhoitokortin haltijoita oli 15 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Metsävainion mukaan Kela pyrki kasvattamaan suomalaisten tietoisuutta sairaanhoitokortista markkinointikampanjalla vuosina 2011–2012.

– Osaltaan se varmaan vaikuttikin siihen, että Suomessa korttien määrä on kaksinkertaistunut vuoden 2011 alusta kesäkuun 2013 loppuun mennessä, jolloin niitä oli myönnetty noin 1 360 000 kappaletta, Metsävainio sanoo.

Ilman vakuutustakin matkataan

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin lisäksi matkalaisella kannattaa hoitaa vakuutuksensa kuntoon ennen matkaa.

Finanssialan keskusliiton tekemän tutkimuksen mukaan 30 prosenttia ihmisistä lähtee matkalle ilman henkilövahinkoja korvaavaa matkavakuutusta. Matkavakuutusten suosio on kuitenkin kasvanut hieman vuodesta 2010 kevääseen 2012.

Opiskelijoista 36 ja eläkeläisistä 33 prosenttia matkustaa ilman vakuutusturvaa. Sekä eläkeläiset että opiskelijat ottavat kuitenkin nykyään matkavakuutuksen aiempaa todennäköisemmin.

Tutkimuksen mukaan suomalaisilla on myös vääriä uskomuksia, jotka saattavat vaikuttaa matkavakuutuksen ottamiseen. Peräti 43 prosenttia uskoo virheellisesti, että valtio järjestää tarvittaessa kotiinkuljetuksen vakavan sairauden tai tapaturman kohdatessa.

Vakuutusyhtiö Ifin tiedottajan Mari Hätisen mukaan määräaikaiset, juuri ainoastaan matkan ajan kestävät vakuutukset ovat suosituimpia. Henkilöasiakkaille myytävistä matkavakuutuksista vain noin joka kolmas on jatkuva.

Määräaikaisten matkavakuutusten myynti kiihtyy kesällä sekä koululaisten syyslomien aikaan.

– Ihmiset tuntuvat hyvin tiedostavan, että matkavakuutus tulee ottaa, ja se otetaan useimmin koko matkan ajalle, Hätinen sanoo. (HäSa)

Menot