Kanta-Häme

Eurovaalit kiinnostivat Tiiriössä niin paljon, että toimitsijat yllättyivät – Tunnissa yli sata ennakkoäänestäjää

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Hämeenlinnassa Tiiriön Prismassa äänesti ensimmäisenä tuntina yli sata ihmistä, kun Hamkilla äänestäjiä oli vain 18.
Tiiriön Prisma-keskuksen ennakkoäänestyspaikalla oli jonoa keskiviikkona yhdentoista aikaan iltapäivällä. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys kestää ensi viikon tiistaihin asti. Vaalipäivä on ensi sunnuntaina. Kuva: Sara Aaltio
Tiiriön Prisma-keskuksen ennakkoäänestyspaikalla oli jonoa keskiviikkona yhdentoista aikaan iltapäivällä. Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys kestää ensi viikon tiistaihin asti. Vaalipäivä on ensi sunnuntaina. Kuva: Sara Aaltio

Ennakkoäänestyspaikalla kiemurteli lähes kymmenen ihmisen jono keskiviikkoaamuna, kun Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys oli juuri alkanut. Ensimmäisen tunnin aikana yli sata ihmistä käytti äänioikeuttaan Tiiriön Prismassa Hämeenlinnassa.

– Yllätyimme, kuinka vilkasta on ollut. Eurovaaleissa äänestysprosentti on ollut yleensä pieni. Nyt äänestyspaikalla oli jonoa jo ennen kuin se aukesi aamuyhdeksältä, kertoo vaalitoimitsija Maija Hakala.

Ennakkoäänestäjien virta jatkui Prisma-keskuksessa tasaisena myös kello 11 jälkeen. Puolen tunnin aikana äänestämässä kävi noin 60 ihmistä, ja monessa kohtaa vuoroaan joutui odottamaan.

Puoleenpäivään mennessä koko Hämeen vaalipirissä oli annettu ääniä ennakkoon yhteensä 3 778, joka on 1,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Tiiriön Prismassa äänensä ennakkoon antaneet Mirjami ja Matti Vermasvuo haluavat äänestää kaikissa vaaleissa, joissa se on mahdollista.

”Yhtä tärkeät kuin muutkin vaalit”

Tiiriössä moni kävi äänestämässä kauppareissun yhteydessä. Näin tekivät myös Mirjami ja Matti Vermasvuo, jotka ovat äänestäneet kaikissa mahdollisissa vaaleissa.

– Niin kauan kun maassa on mahdollisuus äänestää, äänestämme jokaisissa vaaleissa. Eurovaalit ovat aivan yhtä tärkeät kuin muutkin vaalit, meidän asioistamme siellä päätetään, Matti Vermasvuo sanoo.

Pariskunta päätti käydä äänestämässä ennakkoon varmuuden vuoksi.

– Muutaman kerran on käynyt niin, etten ole päässyt äänestyspaikalle varsinaisena vaalipäivänä. Tärkeintä on, että ääni tulee annetuksi, Mirjami Vermasvuo toteaa.

Äänensä kävi antamassa ennakkoon myös Teuvo Anttila, jolle europarlamenttivaaleissa äänestäminen oli selvä valinta.

– Ilman muuta äänestin, koska en halua liittovaltiota. On vahinko, että kaikkia eurovaalit eivät kiinnosta. Kaikkien pitäisi äänestää Suomen puolesta, Anttila sanoo.

Suurin osa nuorista aikoo uurnille

Hämeenlinnassa voi äänestää ennakkoon myös esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun (Hamk) Visamäen kampuksella, jossa oli ennakkoäänestyksen alkuhetkinä huomattavasti hiljaisempaa kuin Tiiriön prismalla. Ensimmäisen tunnin aikana äänestäjiä kävi uurnilla vain 18.

– Eduskuntavaaleissa ennakkoäänestysprosentti oli ennätyksellisen korkea, mutta eurovaalit kiinnostavat aina vähemmän. Ennakko-odotusten mukaan mennään. Nyt on ollut huomattavasti hiljaisempaa kuin kuukausi sitten, vaalitoimitsija Harri Kuortti kertoo.

Puolen tunnin aikana Hamkin N-talon aulassa kävi vain neljä äänestäjää. Vaalitoimitsija Sirpa Silmäri uskoo, että ajankohta vaikuttaa äänestyspaikan hiljaisuuteen. Toukokuun puolessavälissä useimmat opiskelijat ovat ehtineet joko valmistua tai lähteä kesätöihin.

Etenkin eurovaaleissa nuorten äänestysinto on ollut huolenaihe. Valtion nuorisoneuvoston tuoreen mielipidemittauksen mukaan suurin osa 18–29-vuotiaista nuorista, eli 67,2 prosenttia, aikoo kuitenkin äänestää eurovaaleissa.

Hamkissa sairaanhoitajiksi opiskelevat Alisa Jalonen (vas.) ja Eeva Ruokonen eivät vielä ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä tienneet, aikovatko he äänestää eurovaaleissa.

Epävarmat kaipaavat lisää tietoa

Ennakkoäänestyspaikan ohi kävelleet, Hamkissa sairaanhoitajiksi opiskelevat parikymppiset Alisa Jalonen ja Eeva Ruokonen eivät ole vielä varmoja, äänestävätkö he eurovaaleissa. Kumpikaan ei ole löytänyt mieleistä ehdokasta.

– En ole miettinyt koko vaaleja enkä tiedä, ketä äänestäisin. Eurovaaleista ei puhuta niin isosti. Äänestäminen vaatisi enemmän tietoa ja sen, että oikea ehdokas löytyisi, Jalonen sanoo.

Eurovaaleista epävarma Ruokonen ei äänestänyt viime kuussa eduskuntavaaleissa, koska sopivaa ehdokasta ei löytynyt.

– Tein vaalikoneita, mutta en päätynyt kehenkään. Ehkä se oli myös omaa laiskuutta. Tuntui siltä, etten tiedä tarpeeksi. HäSa

Lue lisää:

Eurovaaleissa pääsee tänään äänestämään ennakkoon – Katso täältä ehdokkaat ja äänestyspaikat!

Eurovaaleissa pelissä on taloutta, turvallisuutta ja luontoa – populistit haastavat unionin toimintaa

Ennakkoäänestys alkoi vilkkaammin kuin viime eurovaaleissa – Hämeen vaalipiirissä ennakkoon äänesti 3,7 prosenttia äänioikeutetuista

Eurovaalit

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestysaika kotimaassa on 15.–21. toukokuuta.

Vaalipäivä on ensi viikon sunnuntaina 26. toukokuuta.

Vaaleissa valitaan 28 jäsenvaltiosta yhteensä 751 jäsentä Euroopan parlamenttiin viideksi vuodeksi.

Ehdokkaat ovat samat koko maassa, joten äänestäjä voi äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Suomesta valitaan 13 jäsentä europarlamenttiin. Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta, Suomen 14. jäsen valitaan tämän vaalituloksen mukaisesti.

Ennakkoon

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa henkilöllisyystodistuksella.

Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ja yhteystiedot löytyvät paikkakunnittain täältä sekä maksuttomasta vaalipalvelunumerosta 080094770.

Hämeenlinnassa ainoastaan Tiiriön Prisma-keskuksen ja kauppakeskus Goodmanin ennakkoäänestyspaikat ovat auki ennakkoäänestyksen jokaisena päivänä 21.5. asti.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä Tiiriön Prisman ennakkoäänestyspaikalla oli ruuhkaa.

 

Päivän lehti

13.7.2020